Jungla orașelor ucide animalele exotice traficate

bloe_macaw.jpg

Macawul albastru, specie braziliană declarată dispărută după ce a fost traficată intensiv. În încercarea de a preveni dispariția, un desen aminat semnat de Carlos Saldanha, ”Rio”, a tras un semnal de alarmă cu privire la fenomen.

O maimuță liberă într-un cartier din ”sălbaticul” București și o panteră pe acoperișurile ”fierbinți” din Franța au fost subiecte de știri doar în ultimele două săptămâni. Este însă un semnal de alarmă cu privire la dimensiunile traficului cu animale exotice estimat la 20 de miliarde de dolari anual doar în Statele Unite, cel mai mare importator. În spatele cifrelor stau realități dure : multe animale sunt capturate brutal din sălbăticie pentru a deveni forțat ceea ce nu sunt : animale domestice care completează ca ”obiecte vii” luxul unor personaje care etalează ca să epateze. Între timp, traficul de animale exotice a ”ajutat” la dispariția a numeroase specii de animale.

Acum o săptămână, un cartier bucureștean a fost ținut cu sufletul la gură după ce o maimuță a răsărit de nicăieri și s-a lăsat greu prinsă. Povestea a continuat cu o percheziție la domiciliul lui Nuțu Cămătaru, cunoscutul interlop, unde au fost găsite alte două maimuțe macac și doi lemuri. Surse din poliție au declarat pentru Mediafax că animalele au fost tranchilizate și vor merge la adăpost, iar ulterior la grădina zoologică. În casa liderului de clan s-a găsit și...o cămila pentru care nu există deocamdată soluții. În acest caz, un dosar penal in rem a fost deschis recent pentru nerespectarea regimului de conservare a habitatului natural. RFI începe o serie de emisiuni dedicate bunăstării animalelor. Medicul veterinar Ovidiu Roșu de la Fundația visul Luanei, care a preluat macacul evadat din ograda lui Nuțu Cămătaru, explică de ce nu e legal să ai în casă astfel de animale exotice...

 

Toate edițiile rubricii Cuvinte despre necuvântătoarehttps://www.rfi.ro/tag/cuvinte-despre-necuvantatoare

Fundatia Visul Luanei a salvat sute de animale sălbatice găsite rănite, a reabilitat multe animale maltratate și acum se ocupă de macacul ținut captiv în casa unui interlop până când a reușit să evadeze. Medicul veterinar Ovidiu Roșu, invitat la Cuvinte despre necuvântătoare, este un militant activ pentru bunăstarea animalelor.