Rusia a trimis în spațiu primul său robot-umanoid (Video)

robot1.png

Image source: 
http://en.roscosmos.ru

Rusia a trimis joi în spațiu o navă având la bord un robot-umanoid, într-o misiune de zece zile în timpul căreia acesta va ”învăța” să-i asiste pe astronauții de pe Stația Spațială internațională, a anunțat Agenția Spațială rusă Roscosmos citată de AFP. Botezat ”Fedor”, robotul este primul robot umanoid trimis într-o astfel de misiune de Rusia.

Fedor a decolat la bordul navei Soyuz MS-14 joi la ora 6:38, ora Moscovei, de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Navele de tip Soyuz sunt de obicei pilotate de piloți umani, dar de această dată niciun om nu este la bord.

Robotul are 1.80 m înălțime și cântărește 160kg. Controlat de la distanță, el este capabil să cupleze și să decupleze diverse cabluri, să mânuiască, exact ca un om, diverse unelte, precum o șurubelniță, o cheie sau un stingător de incendiu, a explicat un specialist rus de la Roscosmos.

Roboți precum Fedor vor putea fi folosiți la misiuni spațiale mult mai riscante, precum debarcarea pe alte planete, sau, pe Pământ, în misiuni speciale care presupun de exemplu prezența în medii radioactive, deminarea sau operațiuni speciale de salvare.

 

Fedor nu este primul robot umanoid trimis în spațiu

În 2011 NASA a trimis în spațiu robotul umanoid Robonaut2, creat de General Motors, având abilități similare cu cele ale lui Fedor. A fost adus înapoi pe Pământ în 2018 în urma unor probleme tehnice.

Și Japonia a trimis, în 2013, un astfel de robot în spațiu. Numit Kirobo, robotul a fost creat de Toyota și este capabil să poarte conversații, precizează AFP.

 

Sursa video: roscosmos.ru