Pagina de istorie: Misterul mecanismului de la Antikythera, calculatorul antic inventat de greci

antikythera.jpg

Mecanismul de la Antikythera, imagine frontală, cu rotița principală, care are cca 14 cm în diametru
Image source: 
Wikipedia

În data de 17 mai 1902, arheologul grec Valerios Stais descoperea un mecanism similar calculatoarelor moderne. Importanța științifică a mecanismului de la Antikythera a fost înțeleasă abia la câteva decenii după descoperire. Mecanismul, asemănător unui calculator modern, era folosit pentru a stabili datele eclipselor, mișcarea planetelor și datele Jocurilor Olimpice.

Mecanismul antic a fost descoperit în anii 1900 - 1901, pe o epavă din largul insulei Antikythera. Mecanismul era format din zeci de rotițe din bronz, introduse și asamblate într-o cutie de lemn pe care au fost desenate 2.000 de caractere.

Perioada în care a fost construit acest mecanism este, probabil, reprezentată de secolul al II-lea înainte de Christos. Mecanismul era folosit de savanții vremii pentru a calcula mișcarea corpurilor cerești, dar și pentru a calcula evenimente pământești, precum Jocurile Olimpice, care erau cel mai important eveniment sportiv al lumii grecești, dar și pentru navigația maritimă.

Unii dintre istorici cred că rafinamentul acestui mecanism este similar cu cel al ceasurilor elvețiene din secolul al XIX-lea. Nimeni nu știe exact cine și cum a construit acest mecanism, care a fost supranumit drept primul calculator analogic cunoscut din istorie.

Misterul legat de crearea și de funcționarea acestui mecanism a alimentat numeroase teorii, dintre care unele, extravagante, atribuie realizarea mecanismului reprezentanților unei civilizații extraterestre.

Mecanismul a fost reconstituit în anii noștri. Atât mecanismul original, cât și reconstituirea sa modernă pot fi admirate de către cei pasionați de mistere și de tehnologie în cadrul expoziției permanente a Muzeului Național de Arheologie din Atena.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 17 mai 2019