Pagina de istorie: Victor Babeș, pionierul descoperirii efectelor pozitive ale vaccinurilor

babes.jpg

Timbru aniversar cu portretul lui Victor Babeș
Image source: 
Wikipedia

6 mai este o zi importantă pentru istoria medicinei, pentru că în această dată, în 1888, savantul Victor Babeș făcea primele vaccinări antirabice în București. Succesul acestor vaccinări a schimbat perspectiva medicilor asupra prevenirii și tratamentului unor boli. Victor Babeș a revoluționat știința medicală prin faptul că, împreună cu Victor Andrei Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume, iar în România este considerat fondatorul școlii de microbiologie.

Victor Babeș s-a născut în 1854, la Viena. Tatăl său, omul politic Vincențiu Babeș, era originar din Banat și devenise deputat în Parlamentul Imperial. Mama sa, Sophia Goldschneider, provenea, dintr-o familie austriacă cu o mare influență în viața publică a capitalei austriece.

Victor Babeș a fost atras de studiile medicale, pe care și le-a început la Budapesta și apoi și le-a continuat la Viena, unde și-a luat și doctoratul. A început să lucreze în laboratorul de Anatomie Patologică din Budapesta. Acolo, a descoperit noile teorii din domeniul microbiologiei lansate de Louis Pasteur, astfel că a decis să plece la Paris, pentru a studia cu savantul francez. În esență, aceste teorii puneau în evidență rolul microorganismelor în procesele biologice organice.

După perioada petrecută în Paris, Victor Babeș a plecat o perioadă în Berlin, unde a lucrat alături de savantul Robert Koch. Din 1881, a început să predea la Universitatea din Budapesta. În 1887, el a fost numit profesor la facultatea de medicină a Universității din București.

Victor Babeș s-a remarcat prin cercetările sale legate de combaterea unor boli precum tuberculoza, lepra, rabia sau difteria. Cercetările sale au vizat atât domeniul microbiologiei, cât și cel al histopatologiei. Succesul internațional înregistrat în calitate de cercetător științific a determinat alegerea sa, în 1893, ca membru al Academiei Române. A devenit apoi membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris și a fost decorat cu Legiunea de Onoare din partea statului francez. De asemenea, Victor Babeș a fost propus pentru Premiul Nobel, însă Comitetul Nobel a preferat să nu îi decerneze această distincție pentru că unii membri ai acestui comitet nu erau la curent cu descoperirile sale.

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 6 mai 2019