Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume

laser_magurele_putere_lume.jpg

Premieră mondială, la Măgurele: laserul a atins 10 PetaWatts (Sursa foto: Facebook/ELI-NP)
Premieră mondială, la Măgurele: laserul a atins 10 PetaWatts (Sursa foto: Facebook/ELI-NP)

Laserul de la Măgurele a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume. Guvernul a organizat miercuri un eveniment, pentru a marca această premieră mondială.

Directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir, explică importanța momentului: „Este o zi foarte mare pentru noi, o zi importantă. Comunicăm rezultatele testelor de putere ale sistemului laser ELI-NP de la Măgurele. Vă pot spune că a atins o putere mai mult decât am visat noi, 10.88 petawatts. Sunt zece milioane de miliarde de waţi. A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină. Mare realizare ştiinţifică ce constituie o premieră mondială. Cu ajutorul acestui laser putem să creăm fenomene noi, să urmărim comportarea materiei în condiţii extreme, care până acum nu au fost pe Pământ, probabil în Univers există şi încercăm astfel să desluşim unele dintre tainele Universului. Astăzi se împlineşte un vis care a început cu mai puţin de zece ani în urmă, în care, printr-o decizie politică, s-a hotărât ca România să construiască, să participe la această cursă mondială de a realiza cel mai puternic laser din lume. A fost un vis al cercetătorilor din întreaga lume. Toţi visau să existe un astfel de instrument”.

De partea sa, premierul Viorica Dăncilă spune că „avem toate motivele să ne mândrim cu faptul că oamenii de ştiinţă români, alături de specialişti de talie internaţională au reuşit construirea celui mai puternic laser din lume. Beneficiile implementării proiectului Extreme Light Infrastructure sunt multiple. Specialiştii au făcut un pas uriaş în căutarea unor răspunsuri practice în domenii importante precum înlocuirea tehnologiilor costisitoare în domeniul energiei sau cercetarea unor metode revoluţionare în domeniul medical. Felicit echipa de cercetători de la ELI-NP şi îi asigur de întreaga susţinere a Guvernului”.

Laserul de la Măgurele este format din două componente: prima e formată din două lasere de mare putere (10 PetaWatts înseamnă 10% din puterea Soarelui) şi un generator de radiaţii gamma, cu caracteristici performante.

Proiectul de la Măgurele costă peste 350 de milioane de euro, o parte din bani fiind alocată de Comisia Europeană, iar restul din bugetul Guvernului.