Anunţ surpriză: Donald Trump vrea o armată spaţială

Anunt surpriza Donald Trump armata spatiu.jpg

Astronaut, în spaţiu (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)
Astronaut, în spaţiu (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat recent că ţara sa ar putea lansa o forţă militară spaţială. Cum ar putea arăta „US Space Force”?

Ceea ce la început părea a fi doar o altă declaraţie bombastică a lui Donald Trump, acum începe uşor-uşor să devină o certitudine. Preşedintele american vrea să lanseze o armată spaţială, pentru a demonstra supremaţia Statelor Unite în cursa pentru cucerirea spaţiului cosmic.

Donald Trump a făcut declaraţia la Casa Albă, unde i-a primit pe membrii unei echipe de fotbal american aparţinând armatei.

Ne gândim, aşadar, serios la o forţă militară spaţială a Statelor Unite, spune Donald Trump la Casa Albă, în faţa unor jucători de fotbal american, dar şi în prezenţa unor cadre militare.

Nu este prima dată când preşedintele spune că vrea o armată în spaţiu, potrivit The Independent. El a menţionat iniţial această idee în luna martie, când a vorbit despre importanţa crescândă a spaţiului, ca potenţial câmp de luptă.

La acea vreme, şeful Casei Albe a făcut declaraţia în stilul caracteristic, vorbind mai întâi în glumă, după care afirmând apăsat că de fapt e cum nu se poate mai serios.

Unii au luat totul ca pe o glumă, însă la câteva zile după aceea, Casa Albă a clarificat situaţia şi a spus că preşedintele vorbea serios.

Teoretic, Armata americană este cea responsabilă pentru eventualele ambiţii militare în spaţiu. Unii experţi atrag însă atenţia că spaţiul cosmic nu aparţine nici Statelor Unite, nici vreunei alte ţări şi că există şi alte puteri militare ce ar putea avea ambiţii identice. Să ne gândim de exemplu la China, care construieşte o staţie spaţială similară celei internaţionale, la Rusia şi chiar la India, ţări care s-au înscris şi nu de azi de ieri în cursa pentru cucerirea spaţiului.

Nu e foarte clar însă ce anume ar presupune o asemenea forţă militară: navete spaţiale care să „patruleze” pe orbita Pământului, sateliţi militari de înaltă precizie, arme amplasate în spaţiu?

În plus, apar o serie de întrebări pertinente, în absenţa unor reglementări internaţionale foarte precise. De exemplu, de unde până unde se întinde „jurisdicţia” unei ţări în spaţiu şi cine stabileşte dacă şi ce fel de armament ar putea fi plasat pe orbita planetei?