Când se va prăbuşi staţia spaţială chineză scăpată de sub control?

statie_spatiala_chineza_scapata_control_paste.jpg

Staţia spaţială chineză Tiangong 1
Staţia spaţială chineză Tiangong 1

Staţia spaţială pe care China a scăpat-o de sub control se va prăbuşi pe Pământ peste câteva zile. Oamenii de ştiinţă estimează că evenimentul se va produce cândva în week-end-ul Paştelui catolic.

Staţia spaţială chineză Tiangong-1 ar urma să se prăbuşească între data de 30 martie şi 2 aprilie, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene, citate de space.com.

De fapt, cea mai mare parte din acest laborator de nouă tone scăpat de sub control de statul chinez va arde la reintrarea în atmosfera Pământului.

Există însă posibilitatea ca unele părţi ale avanpostului spaţial să supravieţuiască şi să se izbească violent de sol. Locul exact nu este cunoscut.

Care sunt şansele ca bucăţi desprinse din Tiangong-1 să lovească pe cineva? Potrivit Live Science, şansele sunt extrem de mici, de fapt, cam de un milion de ori mai mici decât şansele de a câştiga marele premiu la Loterie.

În eventualitatea în care unele părţi ale staţiei spaţiale chineze „supravieţuiesc” reintrării în atmosferă şi ajung pe pământ, cercetătorii le recomandă oamenilor să nu le atingă, din cel puţin două motive.

În primul rând, rămăşiţele respective prezintă un risc de sănătate pentru persoanele care pun mâna pe ele. Să nu uităm că laboratorul spaţial poartă tot felul de materiale periculoase, inclusiv rezervoare de combustibil, cu substanţe toxice înăuntru. În plus, după reintrarea în atmosferă, din cauza frecării cu aerul, componentele care „supravieţuiesc” acestui proces vor avea teoretic margini foarte ascuţite.

Al doilea motiv pentru care ar fi bine ca oamenii să nu ia acasă eventuale resturi din staţia spaţială chineză căzute la sol ţine mai degrabă de legislaţie. Conform unui tratat din 1967, un vehicul spaţial se află în proprietatea unei ţări până când aceasta spune că nu-i mai aparţine. Cu alte cuvinte, indiferent unde aterizează resturile avanpostului respectiv, în ocean sau pe sol străin, ele se află tot în proprietatea ţării de origine, în cazul de faţă China.

A existat cel puţin un caz în care un bărbat a avut probleme cu legea în Statele Unite, după ce a păstrat pentru el un fragment rezultat din explozia navetei Challenger în 1986.

După 25 de ani, bărbatul a scos la vânzare „suvenirul” respectiv pe un site de licitaţii online. După ce NASA a aflat de isprava individului, acesta a fost arestat şi condamnat la doi ani cu suspendare, pentru furt al unui obiect aflat în proprietatea Guvernului.