Iarna aduce perturbații și la Londra, de pildă amână meciuri de rugby

allianz_park.jpg

Allianz Park
Stadionul Allianz Park duminică la prânz era înzăpezit
Image source: 
Pagina de Facebook Saracens

Marea Britanie sau mai bine zis o parte a țării a trecut timp de 24 de ore printr-o perturbare importantă din cauza unui fenomen meteo cu care britanicii nu sunt prea obișnuiți: zăpada, care a cauzat haos în transporturi și a dus la amânarea cu 24 de ore a unui important meci de rugby.

Duminică 10 decembrie era programat la Londra meciul din runda a III-a din grupele preliminare ale Cupei Campionilor la rugby dintre Saracens - campioana en titre a Europei - și Clermont Auvergne, campioana en titre a Franței.

Meciul era așteptat cu un uriaș interes, el constituind și revanșa finalei Cupei Campionilor din mai 2017, finală disputată la Edinburgh și câștigată de Saracens cu 28 - 17.

Toate cele 10000 de bilete fuseseră vândute și meciul urma să înceapă la 15:15 ora locală. Numai că duminică dis de dimineață a început să ningă abundent în nordul Londrei unde se află stadionul Allianz Park pe care era programat meciul. 

Ca de obicei, când au loc astfel de ninsori ceva mai abundente la Londra - adică foarte rar - traficul este grav perturbat și acest lucru l-am simțit pe pielea mea pentru că metroul circula dimineața în general numai în subteran și nu ajungea la stațiile de la suprafață.

Așa încât a tebuit să-l aștept pe colegul meu Vasile Damian venit special pentru acest meci cu trenul Eurostar de la Paris la o altă stație de metrou și de acolo am venit amândoi pe jos acasă aproape patru kilometri deoarece autobuzele nu mai mergeau pe ruta aceea, drumurile fiind blocate de șoferi de autoturisme care nu prea au habar să conducă pe zăpadă de câțiva centimetri.

Iar când am ajuns acasă, pe la ora 11:30 a venit știrea că meciul a fost amânat, fiind citate tocmai condițiile precare de transport.

Trebuie spus că stadionul Allianz Park este în mijlocul unui imens spațiu verde, iar accesul este destul de dificil, în condițiile în care clubul Saracens asigura transportul gratuit cu autobuze navetă de la cele mai apropiate stații de metrou și tren până la câteva sute de metri distanță de teren.

Și uite așa s-a făcut că Vasile, venit la Londra special pentru meci, a trebuit să se întoarcă în aceeași seară el având bilet la ora opt și jumătate.

Decizia disputării meciului a fost amânată pe luni dimineața, când la ora șapte a venit comunicatul că partida se va disputa cu porțile închise la orele 17:30 fiind citate din nou impedimentele de transport a spectatorilor.

Fără spectatori, cu spectatori

Clubul Clermont Auvergne a acuzat de incompetență Saracens și autoritățile locale, suporterii echipei gazdă și-au exprimat și ei nemulțumirea și după numai două ore a venit schimbarea schimbării: clubul Saracens a decis permiterea accesului tuturor spectatorilor.

Saracens 14 Clermont 46Meciul s-a desfășurat pe un teren impecabil dar în fața unui stadion pe trei sferturi gol

Am ajuns la stadion cu un suporter al Saracens, Dan Davies, care venea la primul meci al echipei pe Allianz Park unde își desfășoară din 2013 partidele pe teren propriu campionii Europei și care intra cu biletul cu care ar fi trebuit să intre Vasile.

Terenul sintetic era curățat și într-o condiție perfectă, numai că spectatorii nu erau decât în număr de 2 - 3000, aceasta fiind o zi de lucru, iar organizatorii erau extrem de amabili punând la dispoziție gratis programele de meci și băuturi calde, căci temperatura era glacială.

Meciul atât de așteptat nu a dezamăgit cu excepția faptului că pe teren nu s-a aflat decât o singură echipă: oaspeții care au făcut o demonstrație de clasă și administrat gazdelor o usturătoare înfrângere, 46 - 14, primul meci pierdut de Saracens după 20 de partide neînvinși în Cupa Campionilor.

Iar în tribune au fost foarte vocali, fără întrerupere, suporterii francezi, Les Jaunards - Gălbuii, veniți tocmai din inima Franței și rămași o zi în plus la Londra, răsplătiți de această victorie splendidă a echipei lor în miez de iarnă, într-un oraș pe care câțiva centimetri de zăpadă îl dau prea ușor gata.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ