Rugby-ul moldovenesc "e sortit pierii" prin disputa Revenco - Cotruță

moldova_elvetia.jpg

Moldova 20 Elveția 22
Moldova a pierdut meciul cu Elveția cu 20 - 22 și a căzut pe locul 46 în clasamentul World Rugby
Image source: 
Federația de Rugby a Moldovei Facebook

Anul 2017 a fost unul sumbru pentru rugby-ul moldovenesc: cinci înfrângeri în cinci meciuri disputate de echipa națională, Haiducii, care au căzut pe locul 46 în clasamentul World Rugby. Această situație sumbră este cauzată de disputa la vârf din Federația de Rugby a Moldovei (FRM).

În cel mai recent meci disputat pe stadionul din Orhei, Haiducii au pierdut la limită, 20 - 22 în fața Elveției, un rezultat mai bun față de 0 - 13 în fața Poloniei în deplasare sau 7 - 59 tot la Orhei în fața Olandei, aceasta din urmă înfrângere record pe teren propriu.

Înaintea celor trei înfrângeri din această toamnă, Haiducii au pierdut în primăvară în fața Portugaliei în deplasare, 0 - 59 (diferență record de puncte în cele 91 de meciuri internaționale disputate din 1993 de națioanla Moldovei) și 3 - 15 cu Polonia la Anenii Noi. 

Este pentru prima oară în 25 de ani când Haiducii pierd toate meciurile disputate într-un an și prelungesc seria neagră de înfrângeri începută anul trecut la șapte.

Alunecarea în clasamentul mondial a fost accentuată: înaintea seriei de șapte înfrângeri Moldova era pe locul 31, iar acum este pe 46, față de poziția cea mai înaltă, 25, pe care a ocupat-o la 14 aprilie 2014.

Acum trei ani, Haiducii se clasau pe locul 2 în liga secundă europeană, pierzând calificarea în liga I alături de Georgia, România sau Rusia în ultima rundă în favoarea Germaniei.  

Sâmbătă 25 noiembrie ei pierdeau, ce-i drept la limită, în fața Elveției, o echipă modestă și acum Haiducii, care mai au de jucat în primăvară acasă cu Portugalia - de departe cea mai puternică echipă din grupă - și cu Cehia în deplasare riscă să se claseze pe ultimul loc și să retrogradeze în liga a III-a, acolo unde nu au mai jucat din 2004.       

Boicotul "stranierilor"

La meciul de sâmbătă unul dintre cele trei eseuri ale moldovenilor a fost marcat de centrul Alexei Cotruță, nimeni altul decât președintele FRM, în vârstă de 38 de ani, care a revenit din retragere datorită crizei generate de refuzul jucătorilor profesioniști din străinătate de a veni la echipa națională.Vadim CobîlașVadim Cobîlaș joacă la Bordeaux Begles în Franța, după ce a jucat la Sale în Anglia

Singura excepție a constituit-o căpitanul echipei, Veaceslav Titică (Kuban Krasnodar, Rusia) care a jucat în toate cele trei meciuri din această toamnă.

Printre absenți, cei doi jucători din elita europeană, pilierii Vadim Cobîlaș (Bordeaux Begles, Franța, Top 14) și Dmitri Arhip (Swansea Ospreys, Țara Galilor, Guinness Pro 14), cei patru jucători de la cele două echipe din Rusia participante în Challenge Cup (competiția europeană numărul 2) linia a II-a Maxim Gargalîc (Enisei STM Krasnoayarsk), numărul 8 Oleg Prepeliță, linia a II-a Victor Arhip și linia a II-a Andrei Mahu (toți trei de la Krasnîi Yar Krasnoyarsk) și cei trei jucători din liga a III-a Franței, pilierii Maxim Cobîlaș (Macon), Gheorghe Gajion și Victor Leon (ambii Trelissac).

De ce lipsesc acești jucători de valoare?

"În primul rând din cauza disputei dintre fostul președinte FRM, Vasile Revenco, și actualul președinte, Alexei Cotruță. Jucătorii s-au împărțit în tabere și unii nici nu-și mai vorbesc", mi-a spus unul dintre internaționalii absenți care a vorbit sub condiția anonimatului.

"Pentru unii dintre noi nivelul de la echipa națională e prea scăzut față de cel al cluburilor unde jucăm. În plus, toți suntem înaintași. Nu poți să joci al nesfârșit într-o echipă în care înaintașii sunt profesioniști și liniile dinapoi, de la numerele 9 la 15, sunt amatori", spune el.

"Nu putem să ne riscăm situația la cluburi dacă federația nu ne face asigurare pentru accidentare. Uneori nu se decontează nici cheltuielile de transport, iar o primă de joc de 50 de euro este derizorie", adaugă internaționalul moldovean.

Conflict juridic

Cum s-a ajuns la această situație? Totul a început în 2013 când Revenco, președinte al FRM din 2006, și Cotruță au început un litigiu cu privire la legitimitatea alegerilor conducerii FRM, litigiu soluționat în final de Curtea Supremă de Justiție în noiembrie 2016 care i-a dreptate lui Cotruță, care a fost intronizat oficial președinte în 2017 a ceea ce acum se numește Federația Sportivă Națională de Rugby (FSNR).

Alexei CotruțăAlexei Cotruță a fost devenit președinte al Federației de Rugby anul acesta (Foto: publika.md)

Revenco însă nu s-a lăsat și a adresat o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului care nu a examinat încă acest caz.

Fostul președinte susține că în timpul mandatului său activitatea de rugby la toate nivelurile - seniori, tineret, juniori, femei - a cunoscut o dezvoltare considerabilă.

Actualul președinte spune că situația gravă din prezent se datorează neglijenței fostului preedinte, iar acuzațiile reciproce de fraudă, corupție și ilegalități abundă.

Ce spune un expert din afara acestei dispute, antrenorul emerit de rugby Tudor Procopi:

"La situația de față s-a ajuns dat fiind faptul că echipa domnului Revenco, în goană după slavă și rezultate de moment, a uitat să creeze piramida ierarhică de selecție, pregătire și implicare a copiilor și juniorilor. Cu acea generație, selectată din competițiile programului școlar  de pe timpul președintiei domnului Boris Iacob, dinainte de 2006, s-a reușit o perioadă destul de lungă relativ să se facă față cerințelor internaționale. Actualmente, practic nu avem copii și juniori, o geografie redusă a localităților de practicare a rugbylui. Indiferent cine ar fi la cârma Federației, nu se pot face miracole peste noapte" a declarat la RFI Tudor Procopi.

"Nu doresc să fac declarații drastice de vinovăție, dar pot spune că Revenco &Co au scindat și au divizat și acel minimum existent. A fost limitat accesul la conducerea FRM și la toate mijloacele Federației",  mai spune el.

Cotruță îl acuză pe Revenco de incitarea jucătorilor de peste hotare la boicotarea echipei naționale, dar Revenco refuză să răspundă la astfel de acuzații. 

Război nedeclarat

Între cei doi și susținătorii lor există practic un război nedeclarat, deși Revenco se declară gata de discuții.

Vasile RevencoVasile Revenco nu recunoaște legitimitatea lui Alexei Cotruță ca președinte al Federației (foto: publika.md)

"După situația care s-a creat am avut mai multe întâlniri cu actuala conducere, mai bine zis cu domnul Vasile Bolea din conducere unde am propus o soluție de ieșire din situația creată, dar de mai bine de o lună așteptăm răspunsul și am făcut public prin comunicate de presă. În prezent toate cluburile și membrii acestora excluse ilegal sunt în litigiu cu actuala conducere care a fost numită ilegal de Ministerul Justiției al Republicii Moldova", a declarat la RFI Vasile Revenco.

Ce se poate face de acum încolo pentru redresarea situației?

"Vom primi finanțări de la stat și de la Comitetul Olimpic și de la un parteneriat cu agenții globali reprezentați în țară. Avem deja campionat intern, a fost în toamnă două ture cu trei echipe: Tiraspol , UTM și Blumarin. Vom intra la primăvară în Divizia Națională de Seniori (liga a II-a) în România, cu o echipa selecționată din toate și cu juniorii și cu seniorii", a declarat Alexei Cotruță la RFI.

"Consolidarea tuturor pentru a munci zi de zi și a crește copii, juniori, tineret. Da, prin efort enorm se pot salva echipele: ramânere în liga a II-a europeană a Haiducilor, promovat la rugby 7 masculin în a doua grupa valorică (aceasta e posibil cu siguranță), de urgență de reanimat echipa de fete sau echipe de fete pentru a menține grupa, la juniori de încercat o victorie în grupă, dar principalul e să lărgim numărul copiilor care practică rugby, căci de aici va veni și succesul." propune  Tudor Procopi o cale de urmat de noua conducere.

Dar toate acestea sunt doar iluzii, câtă vreme conflictul dintre Cotruță și Reveno continuă este de părere un internațional care evoluează în străinătate:

"Concluzia e una: că atât timp cât cei doi nu vor găsi un numitor comun și în termen foarte limitați, rugby-ul din Moldova e sortit pieririi", conchide internaționalul moldovean.

715

Facebook comments