Rusia a găsit țap ispășitor pentru dopajul în masă: Informatorul WADA

doping_rusia.jpg

Image source: 
pixabay.com

Fostul șef al laboratorului antidoping de la Moscova ar fi responsabil de trișul în masă al sportivilor ruși, concluzionează o comisie specială de anchetă. Autoritățile ruse găsesc astfel un vinovat pentru nenumăratele cazuri de dopaj, cu puțin timp înainte ca cei de la Comitetul Olimpic Internațional să anunțe dacă permit sau nu Rusiei să participle la Jocurile Olimpice de Iarnă de anul viitor.

Grigori Rodcenkov, fostul șef al laboratorului antidoping de la Moscova, i-ar fi dopat personal pe sportivi și ar fi participat direct inclusiv la manipularea rezultatelor testelor ulterioare. Potrivit comisiei ruse de anchetă, sportivii și antrenorii lor nu ar avea nicio vină: 

"(…) Rodcenkov a distribuit el însuşi substanţele medicale sportivilor şi antrenorilor, care… nu știau efectele acestora.  (…)", transmit anchetatorii într-un comunicat citat de France Presse. Mai mult, anchetatorii de la Moscova susțin că Grigori Rodcenkov ar fi distrus apoi probe și că ar fi încercat să-și ascundă faptele pasând vina asupra Rusiei, ca stat.  

S-ar fi făcut în jur de 700 de interogatorii – în condițiile în care fostul șef al labortorului era, oricum, pus sub acuzare și dat în urmărire internațională. Procurorii ruși îl acuză de abuzz de putere cu consecințe grave, iar Rodcenkov, devenit practic informator al Agenției Mondiale Antidpoing, s-a refugiat în Statele Unite. 

Rusia pare așadar că a găsit un țap ispășitor, coincidență sau nu, cu doar câteva zile înainte ca cei de la Comitetul Olimpic Internațional să anunțe dacă îi permit sau nu să participle la Jocurile Olimpice de Iarnă de anul viitor, organizate la Pyeongchang, în Coreea de Sud. Tot în această perioadă, CIO a continuat suspendările drastice, pe viață, ale sportivilor ruși găsiți dopați și a retras, din nou, medalii obținute la Jocurile Olimpice de la Soci. Delegația rusă a pierdut, până acum, nu mai puțin de 11 medalii. 
Totodată, Agenția Mondială Antidoping, WADA, un alt for care investighează cazul, transmite că are o bază de dată a laboratorului rus care ar confirma întru-totul raportul independent McLaren. 

Întrebat dacă în Rusia dopajul e politică de stat, reprezenantul WADA  a răspuns:

În sensul în care au fost de acord și au permis asta, da. Nu e nicio îndoială

Sunt date din perioada 2012-2015, furnizate, cel mai probabil, tot de informatori. De altfel, Grigori Rodcenkov nu este singurul care a decis să dea în vileag practicile necurate din sport. Atleta Yulya Stepanova, și soțul său, Vitali, s-au mutat de nouă ori într-un an. Cei doi sunt considerați trădători în Rusia. Vitali lucra la Agenția Antidoping din Rusia. El a început să le scrie periodic și să le furnizeze informații celor de la WADA,  încă din anul 2010:

Nu există o mișcare antidoping în Rusia, ci taman opusul. E dopaj în masă și toți sștiu că numai așa poți reuși: dacă te dopezi și ascunzi adevărul …afirma Vitali, într-un interviu pentru CBC.

Între timp, toate forurile de specialitate confirmă raportul independent făcut anul trecut de avocatul canadian Richard McLaren, document ce incriminează peste o mie de sportivi ruși. Sistemul de dopaj descris de raportul McLaren implică și serviciile secrete ruse. 
După seria de dezvăluiri deschisă de Grigori Radcenkov, doi angajați ai laboratorului de la Moscova au murit în condiții suspecte.
Kremlinul a respins ferm orice acuzație. În așteptarea veridctului referitor la participarea la Jocurile Olimpice de anul viitor, Rusia a transmis că ia în calcul, la rându-I, boicotarea evenimentului, dacă veridctul va fi unul dur. 

"Ruşii nu vor concura sub drapel neutru la Jocurile Olimpice. Nici nu luăm în considerare această posibilitate", a declarat Alexander Jukov, preşedintele Comitetului Olimpic Rus.

Cel mai probabil, decizia va fi comunicată pe 5 decembrie.

 

570

Facebook comments