Duelul Bolt - Gatlin redeschide dezbaterea despre dopaj în atletism

gatlin_bolt.jpg

Justin Gatlin și Usain Bolt
Justin Gatlin i-a adus un omagiu lui Usain Bolt după victoria asupra lui în cursa de 100 m
Image source: 
AFP

Victoria neașteptată a sprinterului american Justin Gatlin asupra jamaicanului Usain Bolt în cursa de 100 de metri de la Campionatele Mondiale de Atletism de la Londra a redeschis cu intensitate o dezbatere cu privire la dopajul în atletism. Gatlin a fost suspendat de două ori pentru dopaj și l-a învins pe Bolt în ultima sa cursă individuală înainte de retragerea din activitate. 

Președintele Federației Interanaționale de Atletism (IAAF), Lordul Sebastian Coe, a declarat a doua zi după cursă că Gatlin ar fi trebuit să fie suspendat pe viață din atletism ca trișor. 

Lordul Coe a dat vina pe Agenția Mondială Anti-dopaj (WADA) și pe sistemele juridice din lumea întregă care au împiedicat o astfel de suspendare. 

Ales acum doi ani în fruntea IAAF, Lordul Coe a promis intensificarea eforturilor în vederea eradicării dopajului și a corupției din atletism. 

Anul acesta a fost inițiată o propunere de anulare a recordurilor mondiale din atletism mai vechi de 2005, dar propunerea a fost abandonată recent ca urmare a reacției de respingere vehementă din partea unor deținători de recorduri care nu au avut niciodată controale anti-doping pozitive.

Rusia a fost suspendată de IAAF din cauza numărului mare de atleți dopați în trecut și anul acesta atleții ruși pot participa doar individual la Campionatele Mondiale sub titulatura de Atleți Neutri Autorizați (ANA). 

Victoria lui Gatlin, în vârstă de 35 de ani, a coincis cu ultima cursă individuală a lui Bolt, care la vârsta de 30 de ani și-a anunțat retragerea din activitatea competițională. 

Publicul londonez, dar și o bună parte a presei, a dorit un final de vis pentru sfârșitul carierei celui care este considerat cel mai mare sprinter din istorie.

N-a fost să fie așa și Gatlin a obținut victoria cu trei sutimi de secundă față de Bolt, care s-a clasat doar a treilea, iar noul campion a fost huiduit de spectatori imediat după victorie. 

Presa mondială a prezentat în bună măsură acest duel drept "eroul contra canalia" care i-a stricat finalul de poveste. 

Suspiciuni persistente

Gatlin a fost suspendat de două ori, prima dată în 2001 pentru test pozitiv de amfetamine și a doua oară în 2006 pentru test pozitiv de steroizi anabolizanți, după ce devenise campion olimpic în 2004 și campion mondial în 2005 la 100 de metri.

Justin Gatlin și Lordul Sebastian CoeLordul Sebastian Coe i-a înmânat medalia de aur lui Justin Gatlin, cel pe care l-ar fi dorit suspendat pe viață

De fiecare dată suspendarea i-a fost scurtată - cea din 2006 de la opt la patru ani - în urma apelurilor depuse împotriva suspendărilor. 

Apărătorii lui Gatlin, mai ales din Statele Unite dar nu numai, au atras atenția asupra unui dublu standard: de ce se vorbește neapărat de Gatlin acum când acesta a pus capăt supremației lui Bolt? 

De ce nu s-a legat nimeni de coechipierul lui Bolt, Yohan Blake, clasat al patrulea la Londra și care a ispășit și el o suspendare? 

Sau chiar despre legăturile lui Mo Farah, britanicul care domină de șase ani pe plan mondial cursele de fond, cu fostul său antrenor Alberto Salazar, acuzat de încurajarea atleților săi de a folosi dopajul?

Și ce să mai spunem de campioana de la 10000 de metri, etiopianca Almaz Ayana, care și-a spulberat adversarele la această competiție așa cum a făcut-o anul trecut la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro și acum doi ani la Campionatele Mondiale de la Beijing, concurând foarte rar, aceasta fiind prima cursă din septembrie anul trecut. 

Criticii au pus la îndoială sistemul de control anti-doping din Etiopia pe parcursul întregului an, dar Ayana a spus la conferința de presă de după cursă că singurele ei avantaje sunt credința ei în Isus și antrenamentele. 

Lordul Coe a fost cel care a înmânat medaliile la festivitatea de premiere de la 100 de metri, dar promisiunile sale de acum doi ani de a restabili prestigiul sportului olimpic numărul unu sună tot mai neconvingător, potrivit tot mai numeroșilor critici.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ
952

Facebook comments