AC Milan – CSU Craiova. Marcel Popescu la RFI: Ne jucăm şansa

craiova.jpg

Image source: 
http://www.csuc.ro

Interes uriaș la Milano, pentru meciul retur din Europa League, AC Milan – CSU Craiova, programat în această seară. Fanii milanezi au cumpărat, potrivit site-ului oficial, peste 60 de mii de bilete, în condițiile în care partida din turul 3 al preliminariilor coincide cu meciul de prezentare al noului lot al celor de la AC Milan, echipă în care s-a investit masiv. În tur, la Severin, Craiova a pierdut cu 1-0, dar, spune președintele clubului, Marcel Popescu, se putea mai mult.

În fine, meciul cu AC Milan e văzut la Craiova ca un moment al marii reveniri în Europa. Alex Olaru l-a întrebat pe Marcel Popescu ce șanse acordă calificării, dar și dacă CSU, finanțat în principal din bani publici, are alura unui club cu adevărat european, sustenabil:

Marcel Popescu: Termenii „pesimist” și „așteptări” sunt demodați. După 17 ani, Universitatea Craiova s-a reîntors în Europa, acolo unde îi era locul. După 17 ani de chin, de războaie interne în care băieții inteligenți sau șmecheri au încercat să confiște un mare brand, justiția și-a spus cuvântul. Unversitatea Craiova este, din nou, o echipă a orașului Craiova, a suporterilor, a României. Faptul că ne-am reîntors în Europa la un asemenea nivel și sorții ne-au pus în față una dintre cele mai luminoase vitrine ale fotbalului mondial, Milan, este cu atât mai notabil. Calificarea noastră în teren, statistică este grea, dar nu imposibilă. În schimb, reîntoarcearea noastră în casa mare a fotbalului european a fost făcută. Cred că a fost făcută cu succes, chiar dacă stadionul din Craiova nu a fost gata pentru a încununa un astfel de eveniment la cel mai elegant și înalt standard.

Reporter: Craiova s-a întors în Europa ca un club modern, european cu adevărat, actual?

M.P: Fărăr discuție. Craiova s-a întors în Europa așa cum s-a reîntors și în fotbalul românesc, unde acum un an era privită ca o curiozitate, ca o ironie, ca o incertitudine. În acest moment, Universittaea Craiova are o ținută europeană prin faptul că este în lumea bună. Dacă se va califica sau nu, vom vedea. Șansa noastră, considerată, pe bună dreptate, de unii ca fiind minoră, o să o jucăm. Vom juca, iar cei care sunt pesimiști sau cei care „se roagă să ne rupem gâtul” se mai pot ruga de acum înainte mulți ani.

Rep: Cât de sustenabil e clubul, pornind de la felul cum este finanțat până la planurile de viitor?

M.P: Este o întrebare la  care vă solicit să vi se dea răspunsul de către jucătorii străini. Poate noi, românii, avem în ADN-ul nostru este să vorbim foarte bine despre noi și foarte rău despre alții, iar când nu suntem împreună să vorbim foarte rău unii de alții, v-aș recomanda să cereți aceste detalii, vis-a-vis de sustenabilitatea clubului și de modul în care este organizat, antrenorului, care este vicecampion european și a antrenat în seria A în Italia, jucătorilor importanți, care au venit ba de la Juventus, Fausto Rossi, ba de la Porto, Tiago Ferreira. Să vă spună ei cum suntem, un club de top, care și-a câștigat anul trecut dreptul să joace în play-off, făcând câteva meciuri memorabile ce au fost consfințite de presa scrisă și cea din zona audio-vizualului ca fiind meciurile cele mai frumoase.

Rep: Este clar că ambițiile la Craiova sunt mari. Pe de altă parte, Craiova își vinde cel mai bun produs de export, pe Ivan, în Rusia, la Krasnodar. Se spune ca după dubla cu Milan, este posibil, în funcție de oferte, să plece și Băluță, un alt fotbalist bun.

M.P: Este puțin probabil, dar în lumea bună a fotbalului sunt oferte de nerefuzat. Uitați-vă cum unul dintre jucătorii stratosferici, Neymar, a lăsat Barcelona pentru PSG. Întotdeauna peștele cel mare îl înghite pe cel mic. În momentul în care vine un club mare și îți face o ofertă, lucrurile se complică. Cum spunea o dată președintele Porto, Pinto da Costa, că dacă secretara îi spune că vine pentru un jucător Real Madrid, Barcelona sau cluburile de top din Anglia, își ia pix de aur ca să dea curs ofertei. Nu se poate opune.

Rep: Jucătorii vor avea trac la meci? Sunt zeci de mii de oameni care vor umple stadionul.

M.P: S-ar putea să aibă, s-ar putea să fi depășit la Severin pragul acesta emoțional, s-ar putea ca acum să fie conștineți că au jucat de la egal la egal și revăzând fazele meciului să își dea seama că nu au fost cu nimic inferiori Milanului, s-ar putea ca presiunea de pe San Siro să îi depășească. Vom vedea. Sunt niște examene foarte grele, care ne vor spune unde ne aflăm și ce potențial avem în momemntul de față, pentru a ne corecta din mers parcursul, în așa fel încât în anul centenarului fotbalului românesc să ajungem cel puțin pe podium. 

 

607

Facebook comments