Francezul Romain Bardet câștigă etapa a 12-a, italianul Fabio Aru preia tricoul galben

Francezul Romain Bardet (AG2R La Mondiale) s-a impus în cea de-a 12-a etapă a turului Franței. Italianul Fabio Aru (Astana) preia tricoul galben în clasamentul general de la britanicul Chris Froome (Sky).

Chris Froome, deținătorul titlului și favorit al acestei ediții, a pierdut tricoul galben în ultimii 300 m ai ascensiunii finale, una foarte dură, cu o pantă de 20%, clasându-se pe locul 7, la 22 de secunde de Bardet.

În clasamentul general al acestei a 104-a ediții a Marii Bucle, Aru este urmat de Froome la 6 secunde și de Bardet la 25 de secunde. Columbianul Rigoberto Uran este al patrulea, la 35 de secunde.

La sosirea după 214,5 km, între Pau și Peyragudes, Bardet i-a devansat cu 2 secunde pe Uran și Aru, sosiți în această ordine.

Francezul a obținut primul său succes în această ediție și al treilea în Turul Franței. Anul trecut, Bardet (26 ani) s-a clasat al 2-lea la finalul cursei, după Froome.

După o evadare a britanicului Stephen Cummings (Dimension Data), prins însă cu 9 km înainte de sosire, totul s-a jucat în ultimii 400 de metri pe pista altiportului, cu atacul lui Aru, contrat de Bardet.

 

 

Aru, campionul Italiei, îmbracă pentru prima dată în cariera sa tricoul galben în Turul Franței. Însă locotenentul său danez Jakob Fuglsang, accidentat la încheietura unei mâini cu o zi înainte, nu l-a mai putut ajuta, rămânând mult în spatele plutonului.

Vineri este programată etapa a 13-a (101 km), între Saint-Girons și Foix, cu trei cățărări de prima categorie (Latrape, Agnes, Peguere).