Pagina de istorie: 87 de ani de la primul Campionat Mondial de Fotbal

primul_campionat_de_fotbal.jpg

Uruguay a găzduit primul Campionat Mondial de Fotbal în 1930
Image source: 
adevarul.ro

13 iulie este o adevărată sărbătoare a fotbalului. În 1930, lua startul primul Campionat Mondial de Fotbal, găzduit de Uruguay. Aflaţi din rubrica Pagina de istorie peripeţiile trofeului dat câştigătorilor, dar şi o scurtă istorie a evoluţiei României la acest campionat.

La primul Campionat Mondial de Fotbal au participat doar patru echipe naționale din Europa: Belgia, Franța, Iugoslavia și România. Restul echipelor nu s-au aventurat să traverseze oceanul. Echipa României a călătorit cu un vapor. Primul Campionat Mondial de Fotbal a fost dominat de echipele din America de Sud.

De altfel, finala competiției a fost disputată de gazdele din Uruguay, care au învins, cu scorul de 4-2, echipa Argentinei. În prezent, Campionatul Mondial de Fotbal a devenit unul dintre cele mai importante evenimente publice de pe planetă.

Campionatul este împărțit în faza preliminariilor și turneul final. Fiecare continent are propriile sale reguli pentru faza preliminariilor. Turneul final este organizat o dată la patru ani. Precedentul turneu final a avut loc în Brazilia, în 2014. Următorul este programat în Rusia, în 2018, iar în 2022 ar urma să aibă loc în Quatar. Echipa națională a României a ratat calificarea la turneul final din Rusia. Performanța maximă a echipei naționale de fotbal a României a fost atinsă în anul 1994, la turneul final găzduit de Statele Unite ale Americii, când fotbaliștii români au ajuns până în sferturile de finală ale competiției.

În total, România a participat până acum la șapte turnee finale. Singura țară care a participat la toate edițiile turneelor finale este Brazilia, țară care are și cel mai mare număr de titluri mondiale: cinci. În decursul istoriei, au existat două trofee acordate câștigătoarelor turneelor finale. Trofeul inițial, din argint placat cu aur, numit Trofeul Jules Rimet, a fost furat din Brazilia și nu a mai fost recuperat niciodată. Actualul trofeu este confecționat din aur de 18 karate și se află în posesia Germaniei, câștigătoarea turneului final din 2014.

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

751

Facebook comments