Turul Franței: Marcel Kittel, 5 etape din 11

"Ciclistul german Marcel Kittel (Quickstep) este de neoprit",  titrează letourdefrance.fr la finalul etapei a 11-a. Germanul câștigă și această etapă în timp ce tricoul galben în clasamentul general rămâne la britanicul Chris Froome (Sky).

Germanul Marcel Kittel a câștiga a cincea etapă în ediția de anul acesta a Turului ciclist al Franței, miercuri, la Pau, depășindu-și recordul personal în Marea Buclă.

El s-a impus la sprint în fața olandezului Dylan Groenewegen (Lotto-Jumbo) și a norvegianului Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), creditați cu același timp.

Britanicul Chris Froome (Sky) și-a păstrat tricoul galben de lider al clasamentului general cu o zi înaintea Pirineilor. El este urmat de italianul Fabio Aru (Astana), la 18 secunde, de francezul Romain Bardet (AG2R), la 51 secunde, și de columbianul Rigoberto Uran (Cannondale), la 55 secunde.

A fost o nouă etapă marcată de căzături: italianul Dario Cataldo, accidentat la încheietură, a fost nevoit să abandoneze, iar alți doi rutieri din prima parte a clasamentului, danezul Jakob Fuglsang (încheietura mâinii) și francezul Romain Bardet (genunchi) au putut relua cursa.

Evadat încă după startul de la Eymet, alături de italianul Marco Marcato și belgianul Frederik Backaert, polonezul Maciej Bodnar, rămas singur în evadare, a fost prins de pluton cu doar 250 de metri înainte de linia de sosire.

Spaniolul Alberto Contador a căzut și el cu aproape 20 km înainte de sosire, rănindu-se la un cot.

Joi, etapa-regină din Pirinei (a 12-a), ajunge pe altiportul de la Peyragudes, după șase ascensiuni (între care Port de Bales, de categorie specială) și după 214,5 km de la startul de la Pau.

Linia de sosire este instalată la capătul pistei de aproape 400 m lungime. Panta atinge până la 16%, într-un cadru grandios, care l-a făcut pe directorul Marii Bucle, Christian Prudhomme, să exclame: ''Este ceva ce nu s-a mai văzut niciodată în istoria Turului!''.