CTP despre Ilie Năstase: Nu degeaba a fost numit Nasty, care înseamnă rău, dar și porcos și obraznic

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit, într-un interviu acordat RFI, despre întâlnirea de FED Cup dintre România și Marea Britanie, care, dincolo de rezultatul favorabil româncelor, l-a avut în prim plan pe fostul mare tenisman Ilie Năstase, actual căpitan nejucător al echipei României. Năstase a cedat nervos în timpul meciului dintre Johanna Konta și Sorana Cîrstea și a adresat injurii arbitrului, adversarilor și, ulterior, jurnaliștilor. Cristian Tudor Popescu apreciază că atitudinea lui Năstase, cunoscut pentru temperamentul său vulcanic, nu este scuzabilă pentru că vorbim despre antrenorul Năstase, nu despre jucător.

Echipa de Fed Cup a României a învins în weekend Marea Britanie, cu 3-2. Irina Begu a adus punctul câștigător pentru România în ultima zi a întâlnirii. Ea a trecut de Heather Watson, scor 6-4, 7-5. Anterior, Simona Halep a învins-o clar pe Johanna Konta, scor 6-1, 6-3, după ce cu o zi înainte trecuse tot în două seturi și de Heather Watson, scor 6-4, 6-1.

Româncele au pierdut meciul de dublu, însă nu a mai contat. Scorul final a fost 3-2 pentru tricolore care, grație acestui rezultat, vor evolua anul viitor în Grupa Mondială II, în timp ce Marea Britanie va juca în Grupa I a Zonei Euro-africane.

Dincolo de competiția sportivă și de victoria României, întâlnirea din FED Cup a fost umbrită de incidente care l-au avut în prim plan pe căpitan nejucător al echipei noastre. Ilie Năstase a cedat nervos în timpul partidei dintre Sorana Cîrstea și Johanna Konta și i-a înjurat mai pe toți cei care i-au ieșit în cale, de la arbitri până la adversare și jurnaliștii care l-au chestionat ulterior.

 

 

 

 

Sursa: youtube.com

Într-un interviu acordat RFI, jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că ”nu poti sa te comporți în acest fel dacă ești antrenor. Nu mai poate fi tratat în termenii „așa este Ilie Năstase”.

Interviul integral acordat RFI de jurnalistul Cristian Tudor Popescu:

Cristian Tudor Popescu: Ceea ce a făcut Ilie Năstase nu este o noutate. În cariera lui de jucător au fost nenumărate incidente de felul acesta. Nu degeaba a fost numit Nasty, care înseamnă rău, dar și porcos și obraznic. Însă, aici, diferența gravă a constat în calitatea domnului Năstase de căpitan nejucător al echipei României, pe care dânsul nu a conștientizat-o. Dintr-o asemenea poastură nu poti sa te comporți în acest fel. Ca jucător individual, te comporți așa, suporți consecințele, ești amendat, poți fi suspendat o perioadă. Dar ca să afectezi jocul și șansele unuei echipe pe care o conduci, prin acest comportament, este inadmisibil.

Reporter: Au fost o sumedenie de opinii, după ce s-a întâmplat pe teren în timpul meciului dintre Sorana Cîrstea și Johanna Konta. Sunt voci care îl condamnă, așa cum spuneți și dumneavoastră. Sunt voci care îl apără, care spun că ”așa este Ilie Năstase”. Stă în picioare o astfel de scuză în acest caz?

CTP: Nu. În primă instanță și eu am avut această poziție. Când a fost vorba de gluma cu culoarea copilului pe care îl va avea Serena Wliliams, când a fost vorba, din nou, de gluma proastă, după părerea mea, despre adresarea căpitanului Antio Tavonga, unde locuiește la hotel, care este numele camerei, am spus că ziariștii britanici care s-au supărat foarte tare nu îl cunosc pe Ilie Năstase. Nu știu că tot niște ziariști britanici l-au numit în anii ’70 „the clown prince of  Wimbledon”, joc de cuvinte cu „the crown prince”, adică prințul-clovn. Nu se știu toate astea, nu au nici simțul umorului și, prin urmare, au transformat niște glume proaste în atitudine rasistă. Nici vorbă despre așa ceva. Năstase nu e bântuit de rasiste, dar face, in când în când, glume nu tocmai bune. Însă, când s-a întâmplat ce s-a întâmplat pe teren, este cu totul altceva. A agresat verbal grav pe arbitrul de scaun, pe arbitrul principal, apoi pe Konta și pe Keothavong. Nu mai poate fi tratat în termenii „așa este Ilie Năstase”. El era acolo în calitate de căpitan al echipei României.

”E foarte greu să îl aperi pe Ilie Năstase de el însuși”

Rep: Atunci poate merită să ne întrebăm dacă Ilie Năstase mai poate fi căpitanul echipei de FedCup după tot ce s-a întâmplat. Ne mai poate reprezenta Ilie Năstase ca și căpitan al echipei de FedCup în meciurile pe care le vom juca în viitor?

CTP: Nu este așa de simplu răspunsul. Ilie Năstase este un căpitan de echipă foarte bun. Fetele au spus întotdeauna că le ajută mult, că are niște intervenții foarte bune, că intuițiile lui sunt bune, experiența lui. Știe să le motiveze, să le ajute să depășească momentele critice. Dar Ilie are și această parte întunecată. E foarte greu să îl aperi pe Ilie Năstase de el însuși. El oricând poate să comită ceva asemănător. Nu avem nicio garanție că nu va comite, din nou, ceva asemănător, în alt meci. De altfel, nu și-a cerut scuze în niciun fel. A plecat de pe teren și nu s-a mai întors la meciurile de astăzi ale fetelor. Nu mi s-a părut deloc în regulă. Ar fi trebuit să fie în tribună ca spectator și de acolo să le transmită, nu altfel decât prin prezență, un semnal de încurajare. Apoi, la sfârșitul meciului singura lui declarație a fost „nu este victoria mea”. Nu l-a întrebat nimeni dacă este victoria lui. Ar fi trebuit să spună „bravo fetelor pentru că ați câștigat”. Nu eram neliniștiți că nu i se atribuie.

”Lumea trebuie să știe cât a mucit Simona pentru aceste rezultate”

Rep: Și, poate, să prezinte niște scuze... Lăsând acest scandal la o parte, până la urmă, România a aînvins Marea Britanie cu 3 la 2 și va evolua în viitor în grupa mondială doi. Cum apreciați prestația Simonei Halep, a Irinei Begu și a întregii echipe?

CTP: A fost o prestație foarte bună a României ca echipă, dincolo de performanțle individuale. Chiar și Sorana a jucat bine. Poate să spună că în setul doi a fost dezavantajată, ea conducând cu 3-1, prin întreruperea meciului pentru că plângea Johanna Konta. Ilie Năstase fusese eliminat de pe teren. Corect, așa prevede regulamentul. S-a terminat, dar nu poți să întrerupi meciul pentru că o jucătoare este labilă psihic și plânge. Mai ales că Johanna Konta a mai plâns și altă dată. Îmi amintesc că la Australian Open a mai izbucnit în lacrimi în timpul jocului. După părerea mea, decizia a fost incorectă. Sorana Cîrstea a fost dezavantajată.

Simona a jucat extrordinar, dar ar fi bine să știe toată lumea cât a mucit Simona pentru aceste rezultate. După ce a fost înfrântă de Johanna Konta la Miami, am văzut-o la Arena BNR zile în șir, ore întregi făcând atrenamente dure cu Daniel Dobre, muncind ca să se adapteze cu zgura, după turneele pe hard din America și să aibă întredere în rezistența ei pe această suprafață și în acuratețea loviturilor. De aici a venit această siguranță încântătoare a Simonei, atât meciul cu Heather Watson, cât și în meciul cu Konta.

Rep: Cred că și Irina Begu merită laude...

CTP: După părerea mea, Irina a beneficiat de o injecție de încredere din partea Simonei. Rezultatele Simonei au crescut încrederea în echipa noastră. Așa a reușit să învingă într-un meci tensionat, un meci confuz, cu foarte multe greșeli. Însă, la final, a făcut un gest care nu mi-a plăcut. S-a dus direct la Sorana să se îmbrățișeze cu ea și cu ceilalți mebri ai echipei, fără să vină la finelu pentru a-i întinde mâna lui Heather Watson și fără să se ducă la arbitru și să dea mâna cu el, așa cum prevede tradiția seculară a tenisului, oriunde pe acest pământ și fairplay-ul. Pâcat că Irina a făcut acest gest.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, despre Ilie Năstase