Anglia câștigă Turneul celor Șase Națiuni dar fără Mare Șlem

henderson.jpg

Iain Henderson
Iain Henderson a marcat singurul eseu al meciului după un maul de margine
Image source: 
https://www.rte.ie

Anglia a câștigat Turneul celor Șase Națiuni la rugby pentru al doilea an consecutiv, dar fără Mare Șlem - victorii în toate cele cinci meciuri - fiind învinsă de Irlanda în ultima rundă la Dublin cu 13 - 9. În celelalte două meciuri Franța a învins Țara Galilor cu 20 - 18, în timp ce Scoția a dispus de Italia cu 29 - 0.

Irlandezii au început jocul mai bine, au dominat pe înaintare și au reușit să marcheze un eseu după un maul de margine prin linia a II-a, Iain Henderson, eseu transformat de mijlocașul la deschidere Jonny Sexton, care deschisese scorul din lovitură de pedeapsă, în timp ce englezii nu au putut replica înainte de pauză decât printr-o penalitate transformată de centrul Owen Farrell. Irlanda 10 Anglia 3.

Englezii au echilibrat după pauză raportul de forțe și Farrell a redus deficitul pe tabela de marcaj la 10 - 6, dar irlandezii au continuat să preseze și nu au permis adversarilor lor să atace cu balonul în mână.

La un ofsaid al englezilor, de la 45 de metri în unghi Sexton a restabilit diferența de șapte puncte, 13 - 6, pentru ca Farrell să replice la numai câteva minute, 13 - 9.

În ultimele 15 minute irlandezii s-au apărat cu tenacitate, iar englezii nu au reușit, deși au adus forțe proaspete de pe banca de rezerve, să pună în pericol terenul de țintă advers. Scor final Irlanda 13 Anglia 9.

Irlanda pune capăt unui șir de 18 victorii consecutive în meciuri test ale Angliei, exact cum au făcut și cu Noua Zeelandă în toamna trecută, când i-aa învins la Chicago pe All Blacks cu 40 - 29.

Victorie după 100 de minute

Franța a reușit să învingă Țara Galilor pentru prima oară în șase după un meci care a avut un sfârșit bizar. În ultimul minut de de joc la scorul de 18 - 13 pentru galezi au urmat 20 de minute de prelungiri cu grămezi repetate pe introducerea francezilor, la care galezii au fost de fiecare dată penalizați.

Căpitanul Franței, Yoann Maestri, discută cu arbitrul Wayne Barnes în prelungiri

Căpitanul echipei Franței, Yoann Maestri, discută cu arbitrul Wayne Barnes în prelungiri

Cum balonul nu a fost niciun moment mort jocul a continuat, inclusiv cu o eliminare de 10 minute a unui pilier galez care a expirat.

De fiecare dată galezii au prăbușit grămada, de fiecare dată francezii au ales grămadă ordonată, deși căpitanul lor, Yoann Maestri, s-a arătat nedumerit de ce arbirul englez Wayne Barnes nu a acordat eseu de penalizare după prăbușirile repetate ale grămezii de către galezi.

În final, după 20 de minute de prelungire francezii au marcat prin efortul pe înaintare. Mijlocașul la deschidere Camille Lopez a transformat eseul și meciul s-a terminat după 100 de minute: Franța 20 Țara Galilor 18. A fost probabil cel mai lung meci din istoria rugby-ului.

În primul meci al zilei Scoția a învins Italia cu 29 - 0 cu punct de bonus ofensiv și i-a condamnat pe Azzuri la o nouă Lingură de lemn - trofeul simbolic pentru ultimul loc, cu zero puncte,

A fost ultimul meci la conducerea tehnică al antrenorului neo-zeelandez Vern Cotter, după trei ani în funcție. În acest interval, Scoția a făcut progrese evidente, fiind clasată pe locul 5 în clasamentul World Rugby.

În clasamentul final Anglia are 19 puncte, urmată de Irlanda 14 puncte, Franța 14 puncte, Scoția 14 puncte (toate trei departajate de diferența de puncte), Țara Galilor 10 puncte, Italia 0 puncte.