Anglia vizează al doilea Mare Șlem consecutiv în cele Șase Națiuni

irlanda_anglia.jpg

Irlanda - Anglia
Anglia urmărește primul Mare Șlem consecutiv în Turneul celor Șase Națiuni
Image source: 
http://www.englandrugbytravel.com

Sâmbătă se încheie Turneul celor Șase Națiuni la rugby, meciul derby fiind cel dintre Irlanda și Anglia, care este virtuală câștigătoare - are opt puncte avans față de Irlanda și Franța. În celelalte meciuri Franța întâlnește Țara Galilor în timp ce Scoția joacă împotriva Italiei. 

Anglia este în pragul de a scrie o nouă pagină în istoria rugby-ului: dacă învinge Irlanda pe Aviva Stadium va câștiga pentru prima oară Marele Șlem (victorii împotriva tuturor celorlalte echipe într-un sezon) consecutiv în Turneul celor Șase Națiuni, în actualul format care datează din anul 2000.

O performanță similară, dar în Turneul celor Cinci Națiuni (înainte de cooptarea Italiei) au obținut Anglia (1913-1914, 1923 - 1924 și 1991-1992), Franța (1997-1998) și Țara Galilor (1908-1909, deși Franța nu era oficial cooptată).

O victorie împotriva Irlandei ar constitui și un nou record de victorii consecutive - 12 - în Turneul celor Șase Națiuni, precum și un nou record de victorii consecutive - 19 - în meciuri test, vechiul record fiind deținut la egalitate de Anglia și Noua Zelandă.

De altfel, Federația Engleză de Rugby, a propus Federației Neo Zeelandeze, perfectarea unui meci între cele două echipe de vârf ale rugby-ului mondial pe 2 noiembrie pe stadionul Twickenham din Londra. 

La acea dată All Blacks au programat un meci cu selecționata mondială Barbarians, dar atracția unui meci între puterile mondiale din cele două emisfere s-ar putea dovedi irezistibilă. 

Până atunci însă Anglia are o misiune extrem de dificilă în fața Irlandei, clasată pe locul 4 în ierarhia mondială stabilită de World Rugby.

Irlandezii au câștigat cinci din ultimele șase meciuri disputate la Dublin, iar partida se joacă a doua zi după Sfântul Patrick, patronul Irlandei și atmosfera pe stadionul Aviva este întodeauna intimidantă.

Anglia vine însă după o victorie la scor, 61 - 21 împotriva Scoției, în timp ce irlandezii vor trebui să joace fără doi titulari de bază accidentați, mijlocașul la grămadă Connnor Murray și fundașul Rob Kearney.

Este de așteptat ca englezii să fie supuși unui tir de șuturi înalte de către mijlocașul la deschidere Jonny Sexton, în timp ce linia a treia CJ Stander - Sean O'Brien - Jamie Heaslip se va angaja într-o cionire titanică cu omologii lor Maro Itoje - James Haskell - Billy Vunipola, care poate fi decisivă în înclinarea balanței în acest meci. 

Reviriment francez?

Franța joacă împotriva Țării Galilor la Paris, ambele echipe venind după victorii în runda precedentă, francezii în deplasare împotriva Italiei, galezii acasă împotriva Irlandei. 

Franța - Mare Șlem 1998

Franța a câștigat eventul de Mare Șlemuri în 1997 - 1998

Francezii au șansa să termine actuala ediție pe locul 2, cea mai înaltă poziție din 2010 când echipa Cocoșului Galic a câștigat Marele Șlem. 

Scoția e mare favorită în fața Italiei pe stadionul Murrayfield din Edinburgh și are șansa, prin jocul rezultatelor să termine pe locul 2, poziția cea mai înaltă din 1999 când scoțienii au câștigat ultima ediție a Turneului celor Cinci Națiuni. 

Aceste meciuri sunt importante și pentru faptul că sunt ultimele înaintea tragerii la sorți a grupelor de la Cupa Mondială din Japonia din 2019, care se face pe baza clasamentului World Rugby.

Noua Zeelandă și Anglia sunt asigurate de primele două poziții, dar pentru ceilalți doi capi de serie concurează Australia, Irlanda și Țara Galilor. 

Tot în acest weekend are loc ultima rundă din Campionatul Europei pe Națiuni, supranumit și Turneul celor Șase Națiuni B, în care meciul derby se dispută la București între România și Georgia, în celelalte două meciuri întâlnindu-se Spania - Belgia și Rusia - Germania.

Programul meciurilor de la sfârșitul săptămânii:

Sâmbătă

Scoția - Italia (14:30 ora României)

Franța - Țara Galilor (16:45)

Spania - Belgia (17:00)

Irlanda - Anglia (19:00)

Duminică

Rusia - Germania (13:00)

România - Georgia (15:00)