Se schimbă fotbalul: Mondial cu 48 de echipe! Jurnalist sportiv: E o decizie politică

fifa.jpg

Image source: 
fifa.com

Federația Internațională de Fotbal a votat creșterea numărului echipelor calificate la turneele finale ale Campionatului Mondial, de la 32 la 48. Potrivit deciziei Consiliului FIFA, ediția din 2026 va aduce, în premieră, un format radical schimbat, propus chiar de președintele forului internațional Gianni Infantino, în campania sa electorală .

Cele 48 de echipe vor fi împărțite în grupe de câte trei, iar Turneul va avea cinci faze eliminatorii.  Șeful FIFA, Gianni Infantino, a explicat că este calea firească pe care o traseză viitorul și că fotbalul nu mai înseamnă, în ziua de astăzi, doar Europa și America de Sud:Este viitorul. Fotbalul înseamnă mai mult decât Europa și America de Sud. Fotbalul este global. Va fi un eveniment organizat o dată la patru ani care va ajuta fotbalul să se dezvolte. Consiliul a simțit că este o decizie pozitivă. Febra fotbalului pe care o ai într-o țară care se califică la Cupa Mondială este cea mai bună unealtă de promovare care poate exista.  Din noimebrie, de când ești sigur de calificare, până în iunie, când începe Mondialul...aceste luni sunt extrem de importante pentru dezvoltarea fotbalului, a spus Infantino.

Mondialul va arăta mai prost, spune însă,  la RFI George Dobre, redactor șef  la Digi Sport. Turneul va fi mult diluat și ar urma să-ți piardă din importanță și simbolistică. Decizia FIFA, crede George Dobre, este una politică:

"Diminuează semnificația, diminuează importanța a ceea ce însemană un turneu final. Un turneu final de campionat european sau mondial trebuie să reprezinte ceva cu adevărat important. Atunci când ajung atât de multe formații importanța scade pentru că se diluează valoarea competiției. E o decizie politică a FIFA. La Congresul FIFA, atunci când se alege conducerea acestei organizații, fiecare federație care un vot, indiferent de valoarea fotbalului din țara respectivă. Cu cât mulțumești mai mulți oameni, cu atât  ai mai multe șanse să rămâi la putere. "

Veniturile aduse de noul format , vor gravita, estimează FIFA, în jurul cifrei astronomice de 5,5 miliarde de dolari. Ultima schimbare de format a fost făcută în 1998, când Franța a găzduit Mondialul. Atunci, numărul echipelor participante a  crescut de la 26 la 32.

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu jurnalistul George Dobre: