Pagini de istorie olimpică

1434500797212.jpg

Ron Clarke, Melbourne 1956
Image source: 
Photo:Fairfax Archives

1956, 1976, 1980, 1988... pagini speciale din istoria Jocurilor Olimpice. 

Jocurile Olimpice din 1956 desfășurate la Melbourne, în Australia, au fost boicotate de o serie de țări europene care au protestat în acest mod față de invadarea Ungariei de către Uniunea Sovietică și anume Olanda, Spania și Elveția. Pe de altă parte, lumea era zguduită în acele momente de războiul Canalului Suez, în care erau implicate pe de-o parte Egiptul, iar pe de cealaltă parte Israelul, Franța și Marea Britanie. De aceea, Egiptul, Libanul și Irakul au decis să boicoteze Jocurile Olimpice. Ultimul boicot a venit din partea Republicii Populare Chineze, deoarece Taiwanului i s-a permis sa concureze sub numele de Formosa.

Ediţia de la Montreal din 1976, la care Nadia Comănești primește primul 10 din istoria gimnasticii,  a fost boicotata de majoritatea statelor africane suverane, excepţie făcând Senegalul și Coasta de Fildeș. Această poziție a fost adoptată ca urmare a refuzului Comitetului Internaţional Olimpic de a bloca participarea Noi Zeelande la aceasta ediţie a Jocurilor Olimpice. Totul a pornit de la un turneu al naționalei de rugby neozeelandeze în Africa de Sud, țară care se afla în plin embargo din partea Națiunilor Unite ca urmare a politicii de apartheid.

În 1980, SUA boicotează JO de la Moscova în semn de protest față de intervenția militară sovietică din Afganistan. Li se vor alătura Japonia, Republica Federală Germană, Canada sau Argentina. în timp ce alte țări au ales alte forme de protest. Marea Britanie și Franța s-au alăturat boicotului, dar au lăsat la latitudinea comitetelor olimpice naționale decizia de participare. Marea Britanie a ales să trimită o delegație restrânsă, altele precum  Belgia, Franța, Italia sau Olanda au protestat neparticipând la ceremonia de deschidere. Liberia a participat la ceremonie doar cu 7 sportivi, apoi s-a retras din competiție, alăturându-se boicotului. Reprezentanților țărilor ce s-au alăturat boicotului nu li s-a arborat drapelul național și nu li s-a intonat imnul național la câștigarea de medalii olimpice la Moscova.

Jocurile Olimpice din 1988 s-au desfășurat la Seul, în Coreea de Sud. Acest lucru ridica din start probleme, deoarece statul sud-coreean nu avea relații diplomatice cu nici una din țările din blocul comunist, aliați ai vecinilor de la nord, Republica Populară Democrată Coreeană. Astfel, pentru a evita posibile conflicte, sarcina de a trimite invitațiile de participare a fost preluată de Comitetul Internațional Olimpc, în locul țării organizatoare. A existat și propunerea ca cele doua state să organizeze împreună Jocurile Olimpice, dar negocierile au eșuat, ceea ce a dus la boicotul nord-coreean, susținut de aliați precum Cuba, Albania, Nicaragua, Seychelles, Madagascar sau Etiopia.