Palmares olimpic România

Palmaresul României în cele 30 de ediții precedente include 301 de medalii (din care 88 de aur, 94 de argint și 119 de bronz), începând cu ediția Paris 1924 și până la ediția Londra 2012. La acestea se adaugă medalia de bronz obţinută la Jocurile Olimpice de iarnă de la Grenoble din 1968 de echipajul de bob format din Ion Panțuru și Nicolae Neagoe.

Cele mai multe medalii au fost câștigate de România la Los Angeles, în 1984. Acea ediție a fost însă una din numeroasele situații speciale în care politicul s-a suprapus sportului. URSS și alte 13 țări din blocul comunist au boicotat această ediție, ca răspuns la boicotarea de către SUA a ediției de la Moscova din 1980. Excepţie au făcut Iugoslavia (care găzduise Jocurile Olimpice de Iarnă la Sarajevo în același an), China și România. 

Este cea de a 31-a ediție a Jocurilor Olimpice și va avea loc în perioada 5-21 august, iar la ea vor participa peste 10.500 de sportivi din 206 țări, incluzând aici Kosovo și Sudanul de Sud. Aceștia vor lupta pentru peste 300 de seturi de medalii în 28 de discipline olimpice, cele mai recente pe listă fiind rugbyul în 7 și golful.

La ediția de la Rio, România va fi reprezentată în 15 discipline - atletism, box, canotaj, ciclism, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, haltere, handbal, înot, judo, lupte, scrimă, tenis de masă, tenis de câmp și tir sportiv, lotul tricolor urmând să includă 98 de sportivi și 7 rezerve. Numele noi intrate pe lista COSR sunt ștafeta de 4*400 m feminin (Sanda Belgyan, Anamaria Ioniţă, Andrea Miklos şi Adelina Pastor), Ana Iulia Dascăl, o înotătoare de nici 14 ani (ea va fi mezina delegației), dar și tenismenele Andreea Mitu și Raluca Olaru, în proba de dublu. Din păcate, lotul de kaiac-canoe al României a fost exclus din competița olimpică, după ce Agenția Mondială Anti-Doping a dovedit existența unui dopaj sistematic, suspendând Federația Română de Kaiac-Canoe din orice competiție timp de un an. Lista completă a sportivilor este disponibilă pe site-ul COSR.