Montpellier, echipa unui miliardar beduin, câștigă Challenge Cup

montpellier_victorie.jpg

Jucătorii lui Montpellier sărbătoresc victoria
Victoria din Challenge Cup este prima dintr-o mare competiție obținută de Montpellier
Sursa imaginii: 
AFP

Montpellier Herault a câștigat Challenge Cup, competiția de club numărul doi a Europei, după victoria obținută cu 26 - 19 împotriva lui Harlequins pe Grand Stade din Lyon, în fața a 59000 de spectatori. Este prima victorie a clubului din sudul Franței care este proprietatea unui om de afaceri miliardar, Mohed Altrad, de origine beduin din Siria. 

Deznodământul acestei finale a fost unul logic în măsura în care echipa din Franța pleca mare favorită, în special datorită superiorității pachetului de înaintași (cei opt jucători cântăresc împreună 915 kilograme). 

Montpellier, cu doar trei francezi în XV-le de start, joacă într-un stil sud-african impus de antrenorul Jake White, cel care a condus Africa de Sud la victorie în Cupa Mondială din 2007. 

Cei trei titulari francezi au rămas destul de devreme doar doi după accidentarea fundașului Benjamin Fall, iar înlocuitorul său, australianul Jesse Mogg, a contribuit decisiv la victoria echipei sale, marcând ambele eseuri, primul după o pătrundere a masivului înaintaș linia a II-a Paul Willemse (declarat omului meciului) și o pasă lungă a centrului Francois Steyn - unul dintre campionii mondiali din 2007, alături de cei doi frați din linia I, Bismarck (taloneur) și Jannie (pilier) Du Plessis - al doilea după un șut înalt de urmărire al mijlocașului la grămadă Benoit Paillaugue. 

Restul punctelor au fost marcate din lovituri de picior (două transformări și patru lovituri de pedeapsă) ale mijlocașului la deschidere sud-african (de origine greco-cipriotă), imperturbabilul Demetri Katrakilis.

Harlequins nu au reușit să marcheze decât din trei lovituri de pedeapsă prin mijlocașul lor la deschidere, neo-zeelandezul Nick Evans și în minutul 70 erau conduși cu 26 - 9.

Unicul lor eseu a fost marcat în minutul 72 de aripa Marland Yarde care a urmărit un șut cu pământul al fundașului Mike Brown și l-a culcat în but, eseu transformat de Ben Botica, înlocuitorul și compatriotul lui Evans, care a adăugat și o lovitură de pedeapsă în minutul 77.

Era însă prea târziu și meciul s-a încheiat cu o victoria meritată: Montpellier 26 Harlequins 19.

Istorie fascinantă

Montpellier a ajuns în prim planul rugby-ului francez și european după cumpărarea clubului de către Altrad, omul de afaceri care și-a făcut averea cumpărând o firmă de schele care pierdea bani, iar acum are 22000 de angajați în peste 100 de țări, și o avere evaluată la două miliarde de euro. 

Născut în Siria în 1948, el este fiul unui șef de trib beduin care a violat-o pe mama sa și care l-a ucis pe fratele său mai mare, după cum declara patronul lui Montpellier ziarului The Times din Londra.  

După moartea mamei sale, de la vârsta de patru ani, el fost crescut e bunica sa la Raqqa - actualmente capitala organizației terorist-islamiste Statul Islamic. Altrad parcurgea zilnic 10 kilometri pe jos prin deșert ca să meargă la școală.

În 1969 a obținut o bursă la Universitatea Montpellier, unde a sosit fără un ban în buzunar și fără să vorbească un cuvânt în franceză, dar printr-o muncă titanică a reușit nu doar să învețe franceza, ci și să obțină un doctorat în calculatoare și apoi să se lanseze în afaceri. 

Deși tatăl său i-a marcat viața prin acțiunile sale violente, el nu a pregetat să-l aducă în Franța pentru îngrijiri medicale când acesta i-a solicitat ajutorul fiind bolnav de Parkinson, înainte de a-l trimite înapoi în Siria. 

"Nu sunt Boudjellal"

Fără să cunoască nimic despre rugby, Altrad a cumpărat clubul de rugby din Montpellier în semn de recunoștință față de orașul în care s-a realizat, atât în plan familial cât și profesional.

"Scopul meu a fost să învăț acest sport  și acum am învățat mult, mai ales despre spiritul acestui sport și sunt un fel de suporter", spune cu modestie Altrad.

El are doi fii în academia lui Montpellier, iar despre mezinul de 16 ani, un talentat mijlocaș a grămadă, spune că speră să devină jucător profesionist. "Asta ar fi uimitor", spune la fel de modest miliardarul proprietar al clubului.

Altrad nu este singurul proprietar de club de rugby din Franța arab musulman, celălalt este mult mai vestitul Mourad Boudjellal președintele lui RC Toulon, campioana Europei din ultimii trei ani, supranumită și "Galacticii", datorită constelației de internaționali din ambele emisfere care joacă acolo.

Spre deosebire de Boudjellal, cunoscut pentru opiniile sale tranșante, inclusiv critici aspre la adresa conducătorilor rugby-ului francez, Altrad este mult mai rezervat.

"N-am venit în rugby ca să fiu celebru, ci pentru a da vizibilitate grupului Altrad, sponsorul principal. Nu-l critic, dar eu nu sunt Mourad Boudjellal și nu vreau să fiu Morad Boudjellal, vreau să fiu eu însumi", delcara el într-un interviu recent.

Acum, Montpellier s-a calificat de drept în ediția 2016/2017 a Cupei Campionilor - competiția europeană numărul unu. Cum echipa lui Jake White este actualmente pe locul doi în TOP14, campionatul Franței, și se va clasa în mod cert în primele șase, echipa de pe locul al șaptelea va fi și ea calificată pentru Cupa Campionilor, unde Franța are dreptul la șase reprezentante.

Harlequins vor evolua din toamnă în Challenge Cup unde va juca pentru prima oară și Timișoara Saracens. Finala Cupei Campionilor se joacă duminică tot pe Grand Stade la Lyon între Saracens și Racing 92 Paris, de la ora 17:45 (18:45 la București și Chișinău).