Cei 96 de suporteri ai lui FC Liverpool au fost "uciși nelegal" în 1989

hillsboro.jpg

Stadionul Hillsborough din Sheffield 15 aprilie 1989
96 de suportei ai lui Liverpool FC au pierit pe Stadionul Hillsborough din Sheffield pe 15 aprilie 1989
Image source: 
www.liverpoolecho.co.uk

Un juriu din Anglia a decis că 96 de suporteri ai echipei FC Liverpool "au fost uciși în mod nelegal" în 1989 înaintea disputării unui meci al echipei lor favorite pe stadionul Hillsborough din orașul Sheffield, cea mai mare tragedie din istoria sportului britanic. Jurații au hotărât că David Duckenfield, la acea dată ofițerul superior de poliție responsabil de asigurarea ordinii pe stadion, se face vinovat de omor prin imprudență majoră.

După o campanie de 27 de ani a rudelor celor decedați, cei 96 de suporteri au fost în sfârșit exonerați de orice responsabilitate în provocarea busculadei care a dus la strivirea lor pe stadionul Hillsborough la semifinala Cupei Angliei dintre FC Liverpool și Nottingham Forest.

Cei nouă jurați au luat decizii unanime la 13 din cele 14 întrebări ale anchetei judiciare, la a 14-a șapte din cei nouă au decis că suporterii au fost uciși în mod nelegal, iar judecătorul care a condus ancheta, Sir John Goldring, a acceptat vredictul cu majoritate.

Juriul a conchis că modul în care poliția a răspuns la aglomerația din tribune a contribuit la busculada care a dus la moartea prin asfixere a suporterilor.

Întârzierea declarării de către poliția comitatului South Yorkshire și a serviciului de ambulanță a unui incident major a dus la întârzierea intervenției serviciilor de urgență și a contribuit la moartea unor persoane care ar fi putut fi salvate, au mai decis jurații. 

O altă concluzie a anchetei a fost că stadionul Hillsborough avea defecte care îl făceau să fie impropriu pentru găzduirea unor astfel de meciuri.

Posibile consecințe penale

Anunțarea verdictului a fost întâmpinată cu emoție de rudele victimelor care au izbucnit în lacrimi, mulți dintre ei fiind parte a campaniei pentru elucidarea completă a cauzelor acelei tragedii.

Actualul comandant al poliției din South Yorkshire, David Crompton, a declarat că acceptă fără rezerve toate concluziile anchetei și a exprimat scuze în numele organizației pe care o conduce tuturor celor afectați de catastrofa din 15 aprilie 1989.

Odată ancheta judiciară încheiată, procuratura va utiliza aceste concluzii pentru a vedea dacă există probe pentru urmărirea în justiția penală a persoanelor și organizațiilor ce se fac responsabile de uciderea nelegală a celor 96 de suporteri. 

Răspunsul inițial la tragedia de la Hillsborough a fost una de respingere de către poliție a oricărei responsabilități și aruncarea vinei asupra superterilor înșiși, ceea ce a dus la formarea unei organizații a supraviețuitorilo și a rudelor celor decedați a căror campanie pentru dreptate și adevăr a fost încununată de succes după 27 de ani.

Serie de tragedii

Dezastrul de pe stadionul Hillsborough a fost ultimul dintr-o serie de tragedii legate de fotbalul englez - primul fiind un incendiu pe stadionul din Bradford în 1985 care a provocat moartea a 66 de persoane, iar al doilea, petrecut la două săptămâni după primul, fiind o altercație pe stadionul Heysel din Bruxelles între suporteri ai lui FC Liverpool și Juventus Torino la finala Cupei Campionilor Europeni, care a dus la moartea a 39 de spectatori, în majoritate italieni, prinși sub un zid care s-a dărâmat sub presiunea spectatorilor.

Tragedia de e Heysel a dus la suspendarea pe timp de cinci ani a echipelor din Anglia (șase pentru FC Liverpool) din toate competițiile europene inter-cluburi.

După tragedia de la Hillsborough o comisie de anchetă condusă de judecătorul Lord Taylor a făcut recomandări printre care introducerea de locuri exclusiv așezate la meciurile echipelor din primele două ligi, interzicerea vânzării de alcool pe stadioane și desființarea tuturor structurilor metalice de protecție - garduri, bariere - din interiorul stadioanelor. 

Între 2010 și 2012 o comisie independentă de anchetă a revenit asupra tragediei de la Hillsborough ajungând la concluzii similare cu cele ale anchetei judiciare încheiată pe 26 aprilie 2016.

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ