Două finale franco-engleze în cupele europene la rugby

maro_itoje.jpg

Maro Itoje
Maro Itoje, linia a II-a la Saracens, a fost declarat din nou omul meciului în semifinala cu Wasps
Sursa imaginii: 
David Rogers/Getty Images

Saracens și Racing 92 Paris se vor întâlni în finala Cupei Campionilor la rugby, în timp ce Harlequins și Motpellier își vor disputa finala Challenge Cup în urma semifinalelor disputate la sfârșitul săptămânii. Ambele finale vor avea loc la Lyon în zilele de 14, respectiv 13 mai.  

Echipa numărul unu a Europei, Saracens, s-a calificat în finala Cupei Campionilor după un meci câștigat cu 24 - 17 împotriva Wasps, care însă au deschis scorul în primul minut de joc prin mijlocașul la grămadă Dan Robson, după un atac din propriul 22 în care aripa Christian Wade a pus pe picior greșit toată apărarea londonezilor, trimițându-l în eseu pe colegul său.

Saracens au jucat mai toată prima jumătăte a meciului în terenul adversarilor și presiunea lor continuă s-a materializat printr-un eseu al flankerului Michael Rhodes care a blocat tentativa de degajare a mijlocașului la deschidere Jimmy Gopperth, a urmărit rebondul și a culcat balonul în terenul de țintă. 

După pauză Saracens au continuat să domine și cu 10 minute înainte de final au marcat un eseu de penalizare, acordat de arbitrul Romain Poite pentru prăbușirea de Wasps a unui maul rulant care amenința să intre în but după un avans de tăvălug pe vreo 30 de metri.

Wasps au mai marcat un eseu prin taloneurul de rezervă Ashley Johnson, dar era prea târziu. Scor final Saracens 24 Wasps 17.

În cealaltă semi-finală Racing 92 Paris a învins la Nottingham pe Leicester Tigers cu 19 - 16,  parizienii conducând practic întreg meciul prin eseul căpitanului mijlocaș la grămadă, Maxime Machenaud din minutul 2 transformat de cel mai prolific jucător din istoria rugby-ului, mijlocașul la deschidere neo-zeelandez, Dan Carter.

A urmat o dispută aprigă în care apărările au avut ultimul cuvânt și ambele echipe au mai înscris din lovituri de pedeapsă, mijlocașul la deschidere Freddie Burns și înlocuitorul său Owen Williams (de două ori) pentru Leicester, Carter (3) și Johan Goosen pentru Racing, până în minutul 80 când Tigrii au marcat unicul loc eseu prin fundașul Telusa Veainu, transformat de Williams.

Saracens și Racing 92 Paris s-au mai întâlnit în Cupa Campionilor în sferturile de finală în 2015 când londonezii au învins pe terenul parizienilor cu 12 - 11, printr-o lovitură de pedeapsă transformată în ultimul minut de joc.

Finala Cupei Campionilor se va disputa pe 14 mai la Lyon de la ora 17:45 (18:45 în România și Republica Moldova).

Challenge Cup: finală previzibilă

În prima semifinală a Challenge Cup, echipa în formă a Franței, Montpellier Herault, a învins cu 22 - 12 pe galezii de la Newport Gwent Dragons, după un meci în care înaintarea franceză, care cântărea 915 kilograme, a dominat copios și numai lipsa de concentrare la finalizare a făcut ca scorul să nu ia proporții. 

Cu șapte sud-africani în echipa antrenată de sud-africanul Jake White (antrenorul echipei Africii de Sud câștigătoare în 2007 a Cupei Mondiale) Montpellier a privilegiat un joc de contact în care i-a obligat pe adversari să greșească și din penalitățile rezultante mijlocașul la deschidere (sud afican) Demetri Katrakilis a marcat de cinci ori din lovitruă de pedeapsă.

Dominarea echipei din sudul Franței s-a concretizat într-un singur eseu, marcat după un maul de margine de taloneurul (sud-african) Bismarck vu Plessis, eseu transformat de metronomicul Katrakilis.

Mulțumiți de rezultat, jucătorii de la Montpellier au oprit motoarele în minutul 60 la scorul de 22 - 0, permițând galezilor să marhceze două eseuri foarte frumoase prin aripa Hallam Amos și mijlocașul la deschidere Carl Meyer. 

În celalaltă semifinală disputată vineri la Londra, Harlequins au învins pe fancezii de la Grenoble cu scorul de 30 - 6 într-un meci la fel de dezechilibrat ca și cel de la Montpellier.

Montpellier și Harlequins se vor întâlni în finala Cupei Challenge pe 13 mai la Lyon de la ora 21 (22 în România și Moldova), învingătoarea fiind calificată de drept în ediția viitoare a Cupei Campionilor.

Cele două echipe se cunosc bine, ele s-au întâlnit în grupele preliminare ale actualei ediții a Challenge Cup, englezii învingând pe teren propriu cu 41 - 18, în timp ce francezii s-au revanșat acasă cu scorul de 42 - 9.