Eşecul gimnasticii româneşti. Octavian Bellu la RFI: "Medaliile din trecut le-au luat nişte excepţii"

Accidentările, lipsa antrenorilor şi baza de selecţie scăzută. Iată câteva cauze ale eşecului înregistrat de lotul feminin de gimnastică al României, care a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Explicaţiile au fost oferite la RFI de fostul antrenor Octavian Bellu, care spune că rezultatele bune din trecut nu au fost o consecinţă a sistemului, ci mai degrabă au reprezentat performanţe individuale de excepţie.

"Au fost speranţe că această echipă combinată... vedeţi Ponor de 29 de ani, cea mai tânără avea vreo 16-17, deci a fost o soluţie de avarie, multe accidentări, multe probleme de ultim moment, cea mai gravă accidentarea Larisei Iordache, toate astea luate la un loc au condus la acest eşec", declară Octavian Bellu.

În opinia sa, "sunt efectele unor cauze care s-au manifestat în timp. Acest rezultat nu a apărut aşa, ca un efect al unor probleme de ieri. Echipa României a avut din ce în ce mai multe dificultăţi să formeze un grup competitiv, vedem şi rezultatele de la ultimele Campionate Mondiale şi de la penultimele Campionate Mondiale".

Întrebat dacă există o explicaţie "la rece" pentru aceste rezultate slabe din ultimii ani, fostul antrenor a răspuns: "Da, există o explicaţie, în primul rând lipsa antrenorilor, din România au plecat foarte mulţi antrenori în ultimul deceniu sau în ultimele două decenii. Copiii sunt din ce în ce mai puţini, baza de selecţie este redusă (...). Trebuie să nu se mai repete greşelile, dacă au fost greşeli sau să nu se mai intre în conjunctura aceasta nefastă, în care practic nu ai pe cine să mai trimiţi la concurs, pentru că nu poţi forţa un copil care are probleme de sănătate, nici să se antreneze, nici să concureze şi atunci te duci cu cei pe care îi ai la dispoziţie ca sportivi şi te limitezi la a selecţiona pe criteriul de vârstă".

Totul pleacă de la bani? "Da, pleacă de la bani, dar nu aveam o infrastructură nemaipomenită nici acum cinci ani, nici acum zece, nici acum 15, nici acum 25. Totuşi, rezultatele porneau de la implicarea totală a acestui binom sportiv-antrenor, de la pasiunea unora care au sacrificat absolut totul ca să facă gimnastică, de la modul în care şi sportivul era disponibil sau era dispus să accepte sacrificiile oricărui sport de performanţă şi gimnastica este un sport greu, te apuci de el la şase ani şi aştepţi zece ani, să vezi dacă poţi scoate capul ca valoare la 16 ani. La noi, finanţarea este aproape 100% de la stat, noi nu avem cluburi private de gimnastică, cluburile au şi ele problemele lor de finanţare, aparatura, mijloacele de refacere, medicaţie, echipament, sunt foarte mulţi factori. La un moment dat, nu mai apar acele vârfuri care explodează ca performanţă (...). Totuşi, este cazul să se facă un efort şi organizatoric, să se ia măsurile necesare, pentru ca aceste medalii să fie previzibile, adică să fie rezultatul unui sistem foarte bine pus la punct, pe etape, astfel încât la capătul drumului să fie într-o proporţie cât mai mare previzibilă medalia. La noi, medaliile le-au luat nişte excepţii", conchide Octavian Bellu.

1005

Facebook comments