Rugby: Derby-ul Anglia - Țara Galilor sau duelul Vunipola - Faletau

vunipola_faletau.jpg

Billy Vunipola (în alb) și Taulupe Faletau
Billy Vunipola (în alb) și Taulupe Faletau sunt veri, dar vor fi sâmbătă adversari în teren
Image source: 
www.telegraph.co.uk

Sâmbătă are loc derby-ul Turneului celor Șase Națiuni între Anglia și Țara Galilor, cu un mult așteptat duel între jucătorii cu numărul 8 din cele două echipe, Billy Vunipola și respectiv Taulupe Faletau. Învingătoarea din această partidă, care se va desfășura pe stadionul Twickenham din Londra, are toate șansele să câștige ediția din acest an a Turneului. 

Atât Anglia cât și Țara Galilor sunt neînvinse în actuala ediție după trei runde, englezii având trei victorii, iar galezii două victorii și un egal.

Anglia dorește să se revanșeze după înfrângerea, 25 - 28, din toamna trecută de pe același stadion care a pus capăt șanselor gazdelor în Cupa Mondială, condamnând XV-le trandafirului la prima eliminare din faza grupelor in istoria competiției. 

Galezii doresc și ei revanșa după înfrângerea de anul trecut de pe teren propriu în fața englezilor, 16 - 21, care i-a privat de câștigarea Marelui Șlem în Turneul celor Șase Națiuni. 

Atât Vunipola cât și Faletau, care sunt veri, au jucat în cele două meciuri, iar acum comentatorii consideră că rolul celor doi închizători din linia a treia a înaintării, considerați cei mai buni din emisfera nordică pe acest post, va fi decisiv în stabilirea rezultatului acestui meci. 

Vunipola a fost de departe cel mai bun jucător al Angliei în actuala ediție a Turneului celor Șase Națiuni, raidurile sale cu balonul fiind greu de oprit și creând nenumărate faze de atac pentru echipa sa. 

În vârstă de 23 de ani, înalt de 1,88m și câtărind 126 de kilograme, Billy (prescurtare de la Viliami) este o forță a naturii, dar el nu este doar un vârf de lance ci și un foarte bun placheur și extrem de fin mânuitor al balonului. 

Taulupe (zis și Toby) este mai suplu (1,87m, 111 kilograme), ceea ce-i permite să fie și prinzător în margine (un capitol la care Billy nu excelează) iar contribuția sa în apărare este excepțională. 

Cei doi au crescut împreună, în localitatea galeză Pontypool, alături de fratele lui Billy, pilierul Mako, care figurează pe banca de rezerve a echipei Angliei sâmbătă. 

Cei trei sunt fiii a doi internaționali tongani care au jucat în Țara Galilor, Mako fiind născut în Noua Zeelandă, Billy în Australia, iar Toby în Tonga. 

Dar în timp ce Toby a rămas fidel provinciei unde a crescut, fații Vunipola s-au mutat în Anglia, unde au beneficiat de burse la școli particulare și pentru a cărei echipă națională au ales să joace.

Actualemente, Toby joacă la selecționata regională Newport-Gwent Dragons, cea mai slabă dintre cele patru echipe galeze din Guinness Pro12, liga celto-italiană, în timp ce Billy și Mako sunt componenți de bază ai lotului Saracens, campionii en-tire ai Angliei.

Cei trei au toate șansele să se regăsească împreună în această vară în lotul Leilor Britanici și Irlandezi în turneul din Noua Zeelandă, campioana mondială.

Iată și echipele anunțate de cei doi antrenori, Eddie Jones și respectiv Warren Gatland. 

Anglia:

1 Joe Marler (Harlequins, 40 selecții)
2 Dylan Hartley (căpitan, Northampton Saints, 69)
3 Dan Cole (Leicester Tigers, 59)
4 Maro Itoje (Saracens, 2)
5 George Kruis (Saracens, 13)
6 Chris Robshaw (Harlequins, 46)
7 James Haskell (Wasps, 65)
8 Billy Vunipola (vice căpitan, Saracens, 24)
9 Ben Youngs (Leicester Tigers, 55)
10 George Ford (Bath Rugby, 20)
11 Jack Nowell (Exeter Chiefs, 13)
12 Owen Farrell (vice căpitan, Saracens, 38)
13 Jonathan Joseph (Bath Rugby, 19)
14 Anthony Watson (Bath Rugby, 18)
15 Mike Brown (vice căpitan, Harlequins, 46)
Rezerve
16 Luke Cowan-Dickie (Exeter Chiefs, 1)
17 Mako Vunipola (Saracens, 30)
18 Kieran Brookes (Northampton Saints 15)
19 Joe Launchbury (Wasps, 30)
20 Jack Clifford (Harlequins, 3)
21 Danny Care (Harlequins, 56)
22 Manu Tuilagi (Leicester Tigers, 25)
23 Elliot Daly (Wasps, 1)

Țara Galilor:

15. Liam Williams (Scarlets),

14. Alex Cuthbert (Cardiff Blues),

13. Jonathan Davies (ASM Clermont),

12. Jamie Roberts (Harlequins),

11. George North (Northampton Saints),

10. Dan Biggar (Ospreys),

9. Gareth Davies (Scarlets);

1. Rob Evans (Scarlets),

2. Scott Baldwin (Ospreys),

3. Samson Lee (Scarlets),

4. Bradley Davies (Wasps),

5. Alun Wyn Jones (Ospreys),

6. Dan Lydiate (Ospreys),

7. Sam Warburton (Cardiff Blues, căpitan),

8. Taulupe Faletau (Newport Gwent Dragons).

Rezerve:

16. Ken Owens (Scarlets),

17. Paul James (Ospreys),

18. Tomas Francis (Exeter Chiefs),

19. Luke Charteris (Racing 92),

20. Justin Tipuric (Ospreys),

21. Rhys Webb (Ospreys),

22. Rhys Priestland (Bath Rugby),

23. Gareth Anscombe (Cardiff Blues).

Meciul începe sâmbătă de la 16 GMT (18 ora României). În celelalte meciuri Irlanda întâlnește Italia la Dublin cu începere de la 13:30 GMT (15:30 în România), în timp ce Scoția joacă cu Franța pe Murrayfield la Edinburgh, a doua zi, duminică, de la 15 GMT (17 în România).