Jonah Lomu - superstar al rugby-ului mondial - a murit sărac lipit

lomu_fii.jpg

Jonah Lomu și fiii săi
Fiii lui Jonah Lomu vor beneficia de un fond care să le asigure educația și întreținerea
Image source: 
http://www.jonahlomulegacy.com/

Marele jucător de rugby Jonah Lomu nu avea practic niciun ban atunci când a murit luna trecută la vârsta de 40 de ani, a anunțat fundația care-i poartă numele, înființată pentru ajutorarea familiei sale. Prieteni, foști jucători și oameni de afaceri au contribuit la deschiderea unui fond în favoarea celor doi fii ai săi Dhyreille, șase ani 6 și Brayley cinci ani.

Directorul executiv al Asociației Jucătorilor de rugby din Noua Zeelandă, Rob Nichol, a spus că familia nu a solicitat asistență adăugând că Lomu a avut dificultăți financiare de mai multă vreme, dar fiind un om modest nu a cerut niciodată ajutor.

Lomu, un jucător de origine tongană, a murit luna trecută după o lungă suferință cauzată de respingerea de către organismul său în 2011 a unui rinichi transplantat în 2004, el fiind de atunci sub dializă o dată la două zile.

El a jucat de 62 de ori în echipa Noii Zeelande - All Blacks - marcând 37 de eseuri între 1994 și 2002, fiind primul superstar mondial în epoca profesionistă inaugurată în 1995.

Înalt de 1,95 și extrem de atletic - 120kg, înzestrat cu o viteză de sprinter, Lomu, care juca aripă pe linia de treisferturi, era o forță a naturii și a contribuit mult la sporirea popularității jocului de rugby în lume.

Se estimează că la apogeul carierei sale el câștiga circa 400000 de lire sterline (2,5 milioane RON) pe an și investigații făcute de cotidianul New Zealand Herald arată că la moartea sa marele jucător avea mai multe proprietăți imobile și mobile, grevate însă de mari datorii. 

Nicol a declarat că Lomu a devenit o super-vedetă foarte timpuriu și că a considerat că trebuie să păstreze o anumită fațadă pentru care a cheltuit bani foarte mulți, pe care nu și-i permitea. 

Fondul înființat de mai mulți oameni de afaceri este menit să asigure creșterea și educația fiilor săi, iar văduva lui Lomu, Nadene, nu va avea niciun cuvânt de spus în administrarea acestui fond, putând doar să solicite asigurarea une locuințe.

A fost lansată o subscripție publică pentru ajutorarea fiilor lui Lomu, marele jucător a cărui fabuloasă poveste a avut un final tragic.