Lumea rugby-ului, în doliu: Marele Jonah Lomu a murit

lomu.jpg

Jonah Lomu este considerat unul dintre cele mai mari talente din istoria rugby-ului
Jonah Lomu este considerat unul dintre cele mai mari talente din istoria rugby-ului
Image source: 
REUTERS/Kieran Doherty/Files

Fostul rugbist neo-zeelandez Jonah Lomu a încetat din viaţă, miercuri dimineaţă, la 40 de ani, la Auckland. El suferea de o boală care îi afecta rinichii. Fusese diagnosticat în urmă cu 18 ani, a fost surplus unui transplant, a revenit în activitate, însă boala a recidivat.

"Jonah a murit miercuri dimineaţă. Este total neaşteptat. El şi familia lui reveneau din Marea Britanie şi el a murit", a afirmat John Mayhew, fostul medic al All Blacks.

Lomu avea probleme cu rinichii, el fiind diagnosticat cu sindromul nefrotic în 1997, fiind nevoit să se retragă din activitate în 2002. El a fost supus unui transplant renal în 2004, reuşind să-şi reia cariera pentru scurt timp. În 2011, boala a recidivat.

Puternic (1,96 m, 115 kg) şi foarte rapid, el a marcat 37 de eseuri în 63 de selecţii, în perioada 1994 - 2002 în tricoul All Black şi a fost finalist al Cupei Mondiale din 1995.

Omagii pentru marele fost rugbist

Lumea rugbiului i-a adus un omagiu lui Jonah Lomu, decedat, miercuri dimineaţă, la vârsta de 40 de ani, personalităţi precum Jonny Wilkinson, Dan Carter sau Sonny Bill Williams declarându-se devastate de trecerea în nefiinţă a celui considerat unul dintre cei mai mari rugbişti din lume.

"Sunt devastat de vestea morţii lui Jonah. Un superstar şi un om fabulos", a scris Wilkinson pe Twitter, conform Mediafax.

"Odihneşte-te în pace, Jonah...Ai inspirat o generaţie de rugbişti. Îţi mulţumesc foarte mult", a afirmat şi internaţionalul francez Thierry Dusautoir.

Dan Carter şi Sonny Bill Williams, campioni mondiali cu Noua Zeelandă, au transmis condoleanţe familiei lui Jonah Lomu. "Nu pot să cred! Dragostea şi gândurile noastre se îndreaptă spre familia lui Jonah", a afirmat Carter, în timp ce Williams s-a declarat şocat de vestea morţii lui Lomu.

Şi federaţia australiană şi-a exprimat durerea pentru decesul lui Lomu: "Gândurile noastre se îndreaptă către familia lui Lomu. A fost o legendă a jocului nostru", se arată într-un mesaj postat pe Twitter de forul australian.

"Întreaga ţară este alături de familia lui Jonah Lomu", a afirmat şi premierul neo-zeelandez John Key.

Supranumit "Omul munte", Lomu a fost considerat unul dintre cei mai importanţi jucători din istoria rugbiului, neozeelandezul reuşind să înscrie la ediţiile din 1995 şi 1999 ale Cupei Mondiale un număr record de 15 eseuri, record egalat anul acesta de sud-africanul Bryan Habana.

Fostul rugbist neo-zeelandez Jonah Lomu a încetat din viaţă, miercuri dimineaţă, la 40 de ani, la Auckland, a anunţat John Mayhew, fostul medic al All Blacks.

"Jonah a murit miercuri dimineaţă. Este total neaşteptat. El şi familia lui reveneau din Marea Britanie şi el a murit", a afirmat Mayhew.

Lomu avea probleme cu rinichii, el fiind diagnosticat cu sindromul nefrotic în 1997 şi a fost nevoit să se retragă din activitate în 2002. El a fost supus unui transplant renal în 2004, reuşind să-şi reia cariera pentru scurt timp. În 2011, boala a recidivat.

Puternic (1,96 m, 115 kg) şi foarte rapid, el a marcat 37 de eseuri în 63 de selecţii, în perioada 1994 - 2002 în tricoul All Black şi a fost finalist al Cupei Mondiale din 1995.

El era căsătorit cu Nadene şi avea doi copii.