Cupele europene la rugby puternic afectate de tragedia de la Paris

saracens_toulouse-allianz.jpg

Saracens - Stade Toulousain
Înaintea meciului Saracens - Stade Toulousain a fost ținut un minut de reculegere și a fost intonat imnul național al Franței, La Marseillaise
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Debutul cupelor europene la rugby ediția 2015 - 2016 a fost puternic marcat de atentatele teroriste de la Paris, un sfert dintre meciurile programate a avea loc în Franța fiind amânate. Echipele franceze care au jucat în deplasare au fost și ele afectate de atmosfera grea generată de tragedia care a avut loc vineri seara.

Inițial, meciul din Cupa Campionilor, Racing 92 Paris - Glasgow Warriors, a fost amânat, dar la scurt timp aceeași soartă au avut-o și Oyonnax (echipă unde evoluează Horațiu Pungea și Valentin Ursache) - Ulster, Toulon (campioana Europei din ultimele trei ediții) - Bath și Clermont - Bordeaux - toate din Cupa Campionilor și Pau - Castres (unde joacă Mihăiță Lazăr și Andrei Nistor) din Cupa Challenge (competiția numărul 2).

Echipele franceze care au acceptat să joace sâmbătă în deplasare a pierdut toate, Stade Tolousain în fața lui Saracens în Cupa Campionilor, 7 -32, La Rochelle în fața lui Worcester, 3 - 19 și Agen în fața lui London Irish, 10 - 48, ultimele două meciuri în Cupa Challenge. 

O singură echipă franceză a câștigat, Brive în fața lui Newcastle Falcons în Challenge Cup, 13 - 9, dar meciul a început vineri seara înaintea atentatelor de la Paris. 

În aceeași seara Leicester Tigers au învins pe campioana Franței, Stade Francais în Cupa Campionilor cu 33 - 20, Edinburgh a învins pe Grenoble cu 28 - 10 în Challenge Cup, iar în meciul de debut al Cupei Challenge disputat joi seara la Londra, Harlequins au învins cu 41 - 18 pe Montpellier.

Derbiul acestei prime etape s-a defășurat pe stadionul Allianz Park din nordul Londrei, campionii Angliei, Saracens au primit vizita cvadruplei câștigătoare a Cupei Campionilor, Stade Toulousain. 

Înaintea partidei a fost ținut un minut de reculegere în memoria victimelor atentatelor de la Paris și apoi a fost intonat imnul național al Franței, La Marseillaise. 

Jucătorii lui Toulouse erau în mod clar afectați de tragedia de la Paris pentru că în primele 40 de minute au fost e nerecunoscut, deși au aliniat o ehipă plină de internaționali. 

Dominarea Saracens a fost totală, ei marcând două esuri prin pilierul Mako Vunipola și aripa Chris Wyles, la care mijlocașul la deschidere Owen Farrell a adăugat o transformare și cinci lovituri de pedeapsă, care au adus scorul la pauză la 27 - 0.

La câteva minute după pauză Saracens au marcat al treilea eseu prin Wyles, dar acesta a fost momentul trezirii jucătorilor dn sudul Franței, care au marcat unicul lor eseu prin taloneurul Christofer Tolofua, transformat de mijlocașul la grămadă Julien Bezy, după care timp de 30 de minute nu s-a mai marcat niciun punct, Saracens ratând a patrulea eseu și punctul de bonus. Scor final Saracens 32 Stade Toulousain 7. 

În celelalte meciuri disputate în Cupa Campionilor: Munster 32 Treviso 7, Northampton Saints 15 Llanelli Scarlets 11, Leinster 6 Wasps 33, Swansea Ospreys (cu pilierul moldovean Dmitri Arhip în echipă) 25 Exeter Chiefs 13. 

În Cupa Challenge s-a înregistrat debutul istoric al unei formații din Rusia, Enisei Krasnoyarsk a fost învinsă pe propriul teren, 14 - 31 de Connacht, un meci disputat la temperatura de -18 grade Celsius!

Celelalte meciuri din Cupa Challenge s-au terminat Edinburgh 28 Grenoble 10, Calvisano 9 Cardiff 50, Gloucester 23 Zebre 10, Newport Gwent Dragons 30 - Sale Sharks (fără pilierul Vadim Cobîlaș, reținut la meciul echipei Moldovei cu Polonia, pierdut cu 14 - 18) 12.  

Atât în Cupa Campionilor cât și în Cupa Challenge sunt câte 20 de echipe în cinci grupe preliminare care joacă fiecare cu fiecare tur - retur în fiecare competiție calificându-se în sferturile de finală câștigătoarele celor cinci grupe plus cele mai bune trei echipe situate pe locul al doilea.