România a luat primele medalii de aur și argint la Special Olympics la Los Angeles

Este prima dată în 12 ani când Guvernul susține financiar participarea delegației române la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics pentru sportivi cu dizabilități intelectuale.

Medaliile au fost obținute de clujeanul Alexandru Pasc și bucureșteanul Bogdan Cleniuc la probele de înot.

“La Special Olympics este importantă participarea iar întrecerea sportivilor este în primul rând cu sine” spune la RFI Cristian Ispas, directorul naţional al Special Olympics România (AUDIO).

Este prima dată în 12 ani când Guvernul susține financiar participarea delegației române la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics pentru sportivi cu dizabilități intelectuale.

La RFI Cristian Ispas vorbește despre provocările cu care se confruntă sportivii de acest tip în România. “După ce termină o școală specială, au prea puține sau nu au deloc oportunități pentru a duce o viață obișnuită. Nu au șansa să facă sport în condiții obișnuite. Sunt condamnați să stea acasă și să fie îngrijiți de familii” precizează directorul naţional al Special Olympics România.

Criteriul de eligibilitate pentru participarea la Jocurile Olimpice de Vară Special Olympics este un coeficient de inteligență sub 70.

Cine sunt primii medaliați?

Alexandru Pasc, aur la Special Olympics 2015,  a împlinit 24 de ani acum o lună. E clujean . E înotător pasionat de cinci –șase ani. Merge de doua trei ori pe săptămână la bazin. A  absolvit Școala Specială Transilvania și apoi a urmat patru ani la Școala de Arte și Meserii Samus Cluj , la sectia cofetărie- patiserie. Făcutul prajiturilor e modul său de a fi mai aproape de mama. Îi place muzica . Toată.  Ascultă oricand are prilejul  muzica populară și muzică pop sau rock.  De când iubește sportul a primit peste 20 de medalii și diplome. Anul acesta, la Jocurile Naționale Special Olympics România a luat locul I la inot si la atletism.

Bogdan Cleniuc, medalie de argint la Los Angeles, împlinește 22 de ani pe 31 octombrie.  Îi place sportul mai presus de orice altă activitate. E un tânăr prietenos, politicos și direct.  E frate mai mare , are o soră de 11 ani .

A absolvit Școala Specială Nr.10 în urmă cu șase ani. Înotul și gimnastica sunt cele mai apropiate de inima lui. Cu înotul a pornit de mic , iar primele lecții le-a primit de la tata. Apoi s-a perfecționat alături de profesorul de înot Valeria Bălan.

Nu ratează concursurile. A adunat din competiții peste optzeci de medalii și diplome din concursuri desfășurate în România.

Anul acesta participă pentru prima dată la un concurs internațional .

Bogdan este și un mare amator de muzică - gustă cu plăcere muzica lui Ștefan Bănică Junior si mai ales muzica celor de la LaLa Band. Îi plac și jocurile pe calculator.

Bogdan Cleniuc și Alexandru Pasc fac parte din delegația de înot a Special Olympics România la Los Angeles.

 
Cristian Ispas, directorul Special Olympics România, intervievat de Magda Prelipceanu