Rugby: Clermont Auvergne - Stade Francais în finala campionatului Franței

parra.jpg

Morgan Parra
Morgan Parra deschide pe liniile dinapoi un balon câștigat de pachetul de înaintași al lui Clermont Auvergne
Image source: 
AFP

Clermont Auvergne și Stade Francais își vor disputa finala campionatului de rugby al Franței, după ce au întrecut în semifinale pe Stade Toulousain și RC Toulon, respectiv. 

Clermont Auvergne, care plecau favoriți au depășit cu greu, 18 - 14 pe Stade Toulousain la Bordeaux într-un meci în care a fost marcat un singur eseu, de către fundașul lui Toulouse, Maxime Medard. 

Meciul a fost mai degrabă unul închis, o înfruntare între cele două pachete de înaintași în care exactitatea transformerilor lui Clermont a fost decisivă. 

Mijlocașul la grămadă Morgan Parra a transformat patru lovituri de pedeapsă, în timp ce colegul său la deschidere, australianul Brock James, intrat pe teren în ultimele 15 minute a stabilit scorul final printr-o lovitură de pedeapsă și un drop-goal, în replică mijlocașul la deschidere al lui Toulouse, neo-zeeladezul Like Mcalister, transformând trei lovituri de pedeapsă. 

În celalaltă semifinală, disputată ca și prima la Bordeaux, Stade Francais a creat marea surpriză învingând categoric, cu 33 - 16, pe triplii campioni ai Europei și campionii de anul trecut ai Franței, RC Toulon.

Conduși în teren de excelentul lor căpitan, numărul 8, italianul Sergio Parisse, nu s-au lăsat descurajați de începutul slab, când "Galacticii" au deschis scorul printr-un eseu al australianului Drew Mitchell și au marcat trei eseuri, la care mijlocașul lor la deschidere, sud-africanul Morne Steyn a adăugat 18 puncte. 

Este poate un sfârșit de epocă pentru Toulon, unde au evoluat pentru ultima oară legende ale rugby-ului mondial ca sud-africanul Bakkies Botha sau neo-zeelandezii Ali Williams și Carl Hayman. 

Clermont au câștigat o singură dată campionatul Franței, în 2010, pierzând în alte 10 finale, în timp ce Stade Francais au fost învingători de 13 ori în istoria lor, dintre care de cinci ori în ultimii 17 ani. 

Finala se joacă sâmbătă 13 iunie pe Stade de France la Paris, cu începere de la ora 21 (23 la București și Chișinău).