Cătălin Fercu a devenit jucător al Saracens

Cătălin Fercu a început antrenamentele cu echipa Saracens, vicecampioana Angliei și a Europei, și speră să poată juca cât de curând în prima echipă a clubului de rugby din nordul Londrei.

 

“Mi s-a îndeplinit visul să vin la un club din străinătate, acum sper să pot juca cât de curând în prima echipă, deși aici nivelul este extrem de ridicat”, spune Fercu.

Era clar și de la antrenamentul de pe stadionul Allianz Park, unde joacă Saracens meciurile pe teren propriu, că Fercu nu va juca în prima echipă în următoarele meciuri.

La jocul de antrenament, Fercu a fost aripă în echipa a doua, oponentul din “umbră” al primei echipe, care întâlnește aici, sâmbătă, pe Gloucester în runda a șasea a Aviva Premiership, campionatul Angliei.

Iar în sâmbătă următoare, 18 octombrie, în timp ce Saracens debutează pe Allianz Park în Cupa Campionilor Europeni împotriva lui Cermont Auvergne, actualmente clasată pe locul doi în TOP14 Orange, campionatul Franței, Fercu se va întoarce la Timișoara, unde echipa de la care a plecat va juca cu Saracens Storm – echipa a doua a clubului londonez.

“Nu-mi place să joc împotriva coechipierilor alături de care am fost alături timp de patru ani”, spune Fercu, “dar e posibil să joc jumătate de meci pentru Saracens și jumătate pentru Timișoara”, adaugă el.

Club prestigios

Fercu este primul jucător din cadrul parteneriatelor Saracens cu nouă cluburi de pe tot globul, între care și RCM Timișoara Saracens, care este transferat la Londra.

El a mai jucat un meci demonstrativ cu Saracens în luna mai a acestui an împotriva lui Gloucester pe parcursul căruia a marcat patru încercări.

În vârstă de 28 de ani, înalt de 1,83m și cântărind 87 de kilograme, Fercu evoluează pe post de aripă sau fundaș și a câștigat de două ori Super Liga CEC Bank – campionatul României.

La ora actuală el este singurul jucător din România care evoluează în Aviva Premiership, alt jucător din Republica Moldova, pilierul Vadim Cobîlaș, jucând la Sale Sharks.

Faptul că Fercu a fost transferat de Saracens este remarcabil și pentru faptul că el este unul dintre puținii jucătorii români de pe liniile dinapoi, dacă nu cumva singurul la ora actuală, care joacă la un asemenea nivel în străinătate.

Saracens este actualmente pe locul al treilea în Aviva Premiership, la două puncte de lidera și campioana en-titre, Northampton Saints.

Sarazinii au fost campioni ai Angliei în 2011 și vice-campioni în 2010 și 2014, anul acesta fiind învinși în finală cu 24 – 20, după prelungiri și un eseu marcat în ultima secundă a meciului, de Northampton.

În 2013 și 2014 au câștigat sezonul regulat în Aviva Premiership. În 2013 au fost semi-finaliști ai Heineken Cup, Liga Campionilor Europeni, iar în 2014 au fost finaliști, învinși de Toulon cu 23 – 6.

În lotul Saracens sunt internaționali de renume din Anglia, Scoția, Țara Galilor, Africa de Sud, Samoa, Argentina, Statele Unite, Namibia și, iată acum, România.

“Dacă Saracens va fi de acord să-mi dea drumul sunt gata să răspund dacă sunt convocat la echipa națională a României”, spune Fercu, care a evoluat de 72 de ori în echipa națională, marcând 28 de eseuri.

În ceea ce privește șansele sale de a evolua în curând în prima echipă, ele sunt mari, dat fiind că Saracens este implicată în cel puțin trei competiții – Aviva Premiership, Cupa Campionilor Europeni și Cupa Anglo-Galeză – iar capionatul intern nu se întrerupe pe timpul meciurilor test din toamnă sau a Turneului Celor Șase Națiuni din februarie – martie viitor, iar uzura fizică și accidentările presupun o politică de rotație a jucătorilor.