RCM Timişoara acuză sabotaj şi corupţie în rugby-ul din România

grainger_heikell.jpg

Grainger Heikell

Campioana en titre a României, RCM Timişoara, a lansat acuzaţii de corupţie şi sabotaj în urma meciului pierdut sâmbătă pe teren propriu, 0 – 9, cu Farul Constanţa în semifinala Super Ligii CEC Bank.

RCM Timişoara nu a putut utiliza şase titulari de bază, Eugen Căpăţână, Jack Umaga, Paula Kinikinilau, Valentin Calafeteanu, Cătălin Fercu și Fonovai Tangimana, datorită faptului că aceștia nu aveau în carnetele de legitimație viza medicală.

Arbitrul meciului, Vlad Iordăchescu, a refuzat intrarea lor în teren, RCM Timișoara contestând decizia și invocând un act de sabotaj, susținând că paginile din carnete fuseseră rupte în mod deliberat.

Consider că a avt loc un act de sabotaj și sau corupție, dar nu au fost făcute acuzații la adresa nimănui în particular deoarece la ora actuală are loc o anchetă care trebuie să stabilească faptele”, a declarat la RFI antrenorul RCM, Timișoara, neo-zeelandezul Grainger Heikell.

Ar fi iresponsabil din partea mea să acuz pe cineva anume la acest moment, dar trebuie să elucidăm și să lăsăm faptele să vorbească de la sine. Oricum ar fi e o situație foarte nesănătoasă și dă o față urâtă rugby-ului românesc”, mai adaugă antrenorul timișorean.

Conducerea clubului bănățean a sesizat și poliția, considerând că e vorba de infracțiuni de natură penală.

Replica federației

Federația Română de Rugby (FRR) a respins pe larg într-in comunicat toate acuzațiile RCM Timișoara, aruncând responsabilitatea asupra conucerii clubului.

“Incidentul, unic pe scena rugbyului românesc, aduce grave prejudicii acestui sport, iar neglijența celor care asigura managementul echipei RCM UV Timișoara nu trebuie transferată în responsabilitatea Federației Române de Rugby. Palmaresul clubului (3 titluri), împreună cu bugetul confidențial al acestuia nu sunt elemente care să permita clubului RCM UV Timișoara încălcarea cadrului legal constituit de Statut, ROAR și RSTJ. Conform acestora si Manualului SuperLigii CEC Bank, verificarea legitimațiilor de joc se face obligatoriu la fiecare meci, înainte de începerea acestuia.”, se spune în comunicatul FRR.

“Partida nu putea fi reprogramată invocându-se forța majoră, întrucât condițiile reprogramării sunt cele stipulate de ROAR art. 43 a), b). Observatorul oficial și brigada de arbitri nu au competența în a stabili dacă cele șase carnete de legitimare au fost distruse sau incomplete.”, se mai spune în comunicat.

Între RCM Timișoara și FRR există disensiuni provenite din decizia federației de a nu desemna campiona Super Ligii din 2013 ca reprezentantă a României în calificările pentru Cupa Challenge (competiția europeană intercluburi numărul doi).

FRR a considerat că RCM Timișoara nu îndeplinește condițiile impuse de forurile internaționale pentru participarea la o asemenea competiție (lot de minimum 38 de jucători, minimum 10 jucători de linia întâi a grămezii, etc) și a desemnat Lupii București – o selecționată a celor mai buni jucători care evoluează în Super Ligă – să joace în dubla manșă de calificare pe 20 și 27 septembrie împotriva campioanei Italiei, Cammi Calvisano.

Pentru meciurile Lupilor au fost convocați nouă jucători de la RCM Timișoara, dar clubul nu le-a permis acestora să se alăture selecționatei, spunând că îi reține pentru meciurile de Cupa României care încep după finala Super Ligii care are loc pe 13 septembrie.

Sunt oare legate evenimentele de sâmbătă de la Timișoara de acest conflict?

“Până nu se elucidează faptele, putem doar specula cu privire la motivația făptașilor acestei infracțiuni. Spune infracțiune pentru că astfel de acțiuni au implicații potențiale cu privire la starea financiară a clubului, a jucătorulor și a managementului, a potențialului lor de câștig a dezvoltării carierei lor. Totuși, mai multe coincidențe sunt evidente, este de părere  Grainger Heikell.

Sabotaj intern?

În presa timișoreană a fost vehiculată și o speculație privind posibilitatea unui sabotaj intern. În ultima vreme au circulat știri cu privire la neînțelegeri în interiorul clubului, mai ales după destituirea antrenorului principal sud-africanul Danie de Villiers, care adusese echipa pe locul al doilea înaintea semifinalei de stadionul Dan Păltinișanu.

Un interviu în presa locală al căpitanului de echipă, Daniel Carpo, care critica implicit destitutirea lui de Viliiers, a stârnit furia conducerii clubului.

Sâmbătă 13 septembrie RCM Timișoara nu va juca în finala Super Ligii CEC Bank, trebuind să se mulțumească cu meciul pentru locul trei, împotriva echipei Dinamo, pe stadionul Arcul de Triumf din Capitală.

Finala campionatului se va disputa între Știința Baia Mare și Farul Constanța.