Gareth Bale, la Real Madrid: cel mai scump transfer din istoria fotbalului

gareth-bale-real-madrid-cel-mai-scump-transfer-istoria-fotbalului.jpg

Gareth Bale s-a transferat la Real Madrid (Foto: Reuters/Rebecca Naden)

Real Madrid a semnat transferul fotbalistului Gareth Bale de la clubul londonez Tottenham, contra sumei de 100 de milioane de euro, ceea ce reprezintă un record în istoria fotbalului. Bale, în vârstă de 24 de ani, a semnat un contract pe şase ani, care îi va asigura un salariu de peste nouă milioane de euro net anual.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Tranzacţia a fost perfectată în penultima zi a aşa-numitei ferestre de transferuri, care se încheie pe 3 septembrie la ora 1.00, ora României şi atinge 85,3 milioane de lire sterline.

Vechiul record data din 2009, când același Real Madrid plătea 80 de milioane de lire sterline lui Manchester United, pentru Cristiano Ronaldo.

Gareth Bale va fi prezentat suporterilor luni la prânz, pe stadionul Santiago Bernabeu şi va purta pe tricou numărul 11 în echipa supranumită "Galacticos".

Real îl viza de mult pe jucătorul lui Tottenham, declarat cel mai bun din prima ligă engleză în sezonul trecut, dar clubul londonez a refuzat să-l vândă până când a devenit clar că Bale dorește să plece și că prețul obținut va fi de 100 de milioane de euro.

 

Transfer comercial

 

Deși este un jucător foarte bine cotat, stângaciul Bale nu se ridică, potrivit comentatorilor, la valoarea colegului său, Cristiano Ronaldo sau a lui Lionel Messi de la Barcelona.

Şi atunci de ce plătește Real o astfel de sumă? Această tranzacție pare să fie mai mult comercială decât sportivă.

Gareth Bale, ca și David Beckham cu zece ani înaintea lui, poate constitui o bună publicitate pentru brandul Real, mai ales în uriașa piață din Asia. Chipeș, ca și Beckham, Kaka sau Ronaldo, Bale poate ajuta la vânzarea a milioane de tricouri cu numele său pe spate.

În 2003, Real nu l-a vrut pe brazilianul Ronaldinho. "E prea urât", era citat spunând unul dintre apropiații președintelui lui Real, Florentino Perez, "îţi strică brandul". Şi așa a fost achiziționat Beckham, un fotbalist mai puțin abil, dar care doar în primul an la club a vândut un milion de tricouri cu numele său și a ajutat clubul madrilen să devină cel mai mare din lume.

 

Cel mai mare club

 

Real este primul club care depășește 500 de milioane de euro anual cifră de afaceri, dar este și clubul ale cărui datorii ating aproape 600 de milioane de euro, depinzând de modul lor de calcul și este și sub investigație de către Uniunea Europeană, pentru primirea unui ajutor de stat ilegal, printre altele drepturi de televizare de 23% din totalul plătit de televiziunea spaniolă, tot atât cât FC Barcelona.

Transferul lui Gareth Bale e considerat totuși riscant. Fotbalistul lui Tottenham a jucat un singur sezon în Liga Campionilor și evoluând în echipa Țării Galilor, nu are ocazia să joace la turnee finale la Cupa Mondială sau a Europei pe națiuni.

Bale, care juca de șase ani la Tottenham, este oarecum neobișnuit pentru un fotbalist: nu bea deloc alcool, trăiește cu prietena lui, pe care o cunoaște din copilărie și cu care are o fetiță, este foarte politicos și își petrece adeseori vacanțele în casa părinților din Țara Galilor.

Cât privește fostul său club, Tottenham n-a așteptat vânzarea lui Bale și a achiziționat șapte noi jucători, pe care a cheltuit 100 de milioane de lire, stelistul Vlad Chiricheș fiind, cu 8,5 milioane de lire sterline, unul dintre cei mai ieftini.

 
Londra, Petru Clej, despre transferul lui Gareth Bale de la Tottenham la Real Madrid