Turul Franței: Tony Gallopin în galben de ziua națională

tur.jpg

Turul Franței: Tony Gallopin în galben de ziua națională

Ciclistul francez Tony Gallopin poartă tricoul galben de lider al clasamentului general individiual al Turului Franței de ziua națională, după etapa a noua, disputată în munții Vosgi și câștigată detașat de germanul Tony Martin.

Gallopin a făcut parte dintr-un grup de 30 de cicliști care au evadat la scurt timp după plecarea de la Gerardmer și care s-a distanțat de plutonul în care erau favoriții cursei, printre care și purtătorul tricoului galben în ultima săptămână, italianul Vincenzo Nibali.

Cu 90 de kilometri înainte de sosire, Martin s-a desprins din grupul de 30 împreună cu italianul Alessandro de Marchi, pe care l-a lăsat în urmă cu 59 de kilometri înainte de sosire, distanță pe care a parcurs-o de unul singur într-un exercițiu la care este maestru, el fiind de trei ori câștigător al campionatului mondial în proba contra-cronometru individual.

Martin a sosit la Mulhouse cu un avans de 2’45” față de grupul din care au rămas 20 de cicliști și 7’46” față de grupul Nibali.

Gallopin era cel mai bine plasat în clasamentul general în grupul de 20 și, cum la debutul etapei avea o întârziere de 3’27” față de Nibali, el a preluat tricoul galben cu un avans de 1’34” față de italian, pe locul trei aflându-se un alt membru al grupului de 20, portughezul Tiago Machado, la 2’40”.

Dintre ceilalți favoriți la victoria finală, australianul Richie Porte este pe locul al cincilea la 3’32”, iar spaniolul Alberto Contador  al nouălea la 4’08”.       

În vârstă de 26 de ani, membru al echipei belgiene Lotto Belisol, Gallopin face parte dintr-o familie de cicliști, tatăl său Joel, fiind un fost cunoscut ciclist profesionist, la fel fel ca și unchiul său, Alain, director sportiv al echipei Trek Factory Racing, participantă și ea la Turul Franței.

Gambitul favoriților

Nibali a declarat la sosire că a cedat în mod deliberat tricoul galben, ca să-și menajeze echipa, Astana, obosită după o săptămână în care a trebuit să apere tunica aurie a liderului său de atacurile rivalilor.

Nu este doar o scuză, ci o decizie tactică, având în vedere că greul de abia începe în Turul Franței.

Urcușurile din Vosgi nu depășesc 1300 de metri altitudine în timp ce Alpii și Pirineii care îi așteaptă pe cicliști în următoarele două săptămâni au ascensiuni lungi și abrupte care culminează la peste 2000 de metri, deci dozarea eforturilor este esențială.

În etapa a 8-a, câștigată sâmbătă de francezul Blel Gadri, s-a văzut în ascensiunea finală spre Gerardmer, chiar dacă nu extrem de dificilă, că trioul de favoriți este Nibali – Contador – Porte, care au estimat că Gallopin nu constituie un rival semnificativ pentru victoria finală și de aceea i-au permis duminică să preia – temporar speră ei  – tricoul galben.

Gallopin abordează etapa a 10-a, Mulhouse – La Planche des Belles Filles, 161,5km, ultima din munții Vosgi cu tricoul galben pe umeri de ziua națională a Franței, 14 iulie.

Este o mare onoare pentru un ciclist francez, primul după trei ani care preia acest tricou de lider, într-o cursă în care francezii nu au mai obținut victoria finală din 1985, de la Bernard Hinault.

Etapa de luni va fi însă cea mai dificilă de până acum, cu șapte ascensiuni dintre care patru de categoria întâi, ultima fiind chiar la sosire, la 1035 de metri altitudine, după un urcuș de șase kilometri cu gradient mediu de 8,5%.

Va putea Gallopin să reziste asaltului trio-ului de favoriți Nibali-Contador-Porte? O întrebare căreia i se va afla răspunsul luni după amiaza după o etapă care se anunță pasionantă.