Turul Franței: Nibali își face adversarii KO pe piatră cubică și ploaie

art_clej.jpg

Turul Franței: Nibali își face adversarii KO pe piatră cubică și ploaie

Italianul Vincenzo Nibali și-a consolidat poziția de lider al clasamentului general în Turul ciclist al Franței, în urma etapei  a cincea, disputată pe o ploaie continuă și cu șapte porțiuni pavate cu piatră cubică.

Etapa a fost câștigată fără surprize de olandezul Lars Boom, care este campion mondial la ciclocros și care a agreat ca nimeni altul condițiile atroce de cursă, dar Nibali, sosit al treilea după 19 secunde împreună cu coechipierul său de la echipa Astana, danezul Jakob Fuglsang, a făcut o cursă impresionantă, distanțându-și toți rivalii la victoria finală.

Ziua a fost marcată de nenumărate căzături, cea mai importantă fiind aceea a câștigătorului de anul trecut al Marii Bucle, britanicul Chris Froome, care după căzătura din ziua precedentă a mai căzut de două ori și a fost nevoit să abandoneze.

Americanul Andrew Talansky a căzut și el în șanț într-una din porțiunile pavate cu piatră cubică, transformate în veritabil patinoar, și împreună cu spaniolul Alberto Contador și americanul T.J. Van Garderen se numără printre favoriții distanțați de Nibali la peste două minute în clasamentul general.

Se aștepta ca Astana să joace cartea defensivei pentru a apăra tricoul galben, dar Nibali și coechipierii săi au surprins prin atitudinea ofensivă și perfecta mânuire a bicicletelor pe piatra cubică umedă.

Nibali conduce acum cu două secunde avans față de coechipierul său Fuglsang și 44” față de slovacul Peter Sagan, care poartă tricoul verde al celui mai bun sprinter și conduce și în clasamentul tinerilor de până la 25 de ani.

Talansky are o întârziere de 2’05” față de Nibali, TJ Van Garderen este la 2’11” de lider, Contador la 2’37” în clasamentul general, iar Chris Froome a ieșit din cursă. 

Joi are loc etapa a șasea, Arras – Reimes, 194 de kilometri de parcurs fără mari dificultăți în care sprinterii, care miercuri au pierdut minute grele pe șoselele de infern din nordul Franței, vor reveni în prim plan, germanul Marcel Kittel fiind favorit pentru victoria de etapă.