Turul Franței: sprinterul Marcel Kittel imbatabil

Competiția numărul 1 a ciclismului mondial a intrat pe teritoriul Franței după trei etape disputate în Anglia, prilejuind sprinterului german, Marcel Kittel a treia victorie în patru etape. 

Disputată pe distanța de 163,5 kilometri între Le Touquet paris Plage și Lille Metropole pe un parcurs plat, desfășurarea etapei a patra a copiat-o aproape la indigou pe cea precedentă încheiată la Londra: doi cicliști, francezul Thomas Voeckler și spaniolul Luis Mate, au evadat la puțin timp după start ajungând la un moment dat să posede un avantaj de 3’30” față de pluton.

Voeckler, fost campion al Franței și fost deținător al tricoului galben de lider al Turul Franței, ajuns acum la 35 de ani, a rămas la un moment dat singur în evadare, dar în mod inevitabil a fost prins de pluton la 16 kilometri de sosire.

Echipa Giant Shimano a lucrat la perfecție, cei opt coechipieri succedându-se până cu 250 de metri înainte de linia de sosire, când ultimul coechipier s-a dat la o parte și Kittel, care a economisit 30% din efort stând în spatele colegilor săi, a lansat sprintul final.

Victoria sa a fost însă una la limită, el fiind urmat la o foarte mică distanță de norvegianul Alexander Kristoff, care se impune din ce în ce mai mult pe scena sprinterilor, unde Kittel este incontestabil numărul unu.

Italianul Vincenzo Nibali păstrează tricoul galben de lider al clasamentului general cu un avans de doar două secunde față de un grup de 20 de cicliști, printre care toți ceilalți favoriți la victoria finală.

Unul dintre aceștia, câștigătorul Turului de anul trecut, britanicul Chris Froome, a avut un mic accident, fiind implicat într-o căzătură în care s-a ales cu niște julituri și cu o misterioasă lovitură la încheietura mâinii, despre care nu e clar dacă e fracturată și despre care nici el și nici medicii nu au dorit să spună prea multe.
  
Miercuri are loc etapa a cincea, care pleacă din Belgia, de la Ypres, localitate cunoscută pentru cumplita bătălie din primul război mondial, și se termină la Arenberg Porte du Hainaut, în Flandra franceză, pe distanța de 155,5 kilometri.

Etapa nu este nici lungă și nici nu are vreo ascensiune, fiind cea mai plată din tot Turul și cu toate acestea se anunță foarte dificilă, datorită celor nouă porțiuni de pavés – șosea pavată cu piatră cubică.

Aceste porțiuni, care totalizează 15 kilometri, sunt coșmarul cicliștilor, mai ales că prognoza meteo e de ploaie, o combinație ce poate foarte ușor duce la căzături și face diferențe semnificative de timp la sosire.

Toate acestea indică faptul că etapa a cincea va constitui primul test adevărat al Marii Bucle.