Turul Franței își încheie periplul prin Marea Britanie la Londra

turul.jpg

Turul Franței își încheie periplul prin Marea Britanie la Londra

Caravana ciclistă a încheiat cele trei etape de debut ale Turului Franței desfășurate anul acesta cu o etapă încheiată la Londra printr-un sprint masiv câștigat de germanul Marcel Kittel. Deși vremea nu a fost la fel de frumoasă ca în cele două zile precedente când Turul a parcurs șoselele din comitatul Yorkshire din nord estul Angliei și de data aceasta pe marginea șoselei s-au adunat sute de mii, dacă nu peste un milion, de spectatori entuziaști.

Etapa a III-a s-a desfășurat pe 155 de kilometri între Cambridge și Londra, cu sosire pe bulevardul Mall, care este străjuit la un capăt de Palatul Buckingham, reședința oficială a monarhului britanic.

Chiar din start, un cuplu de cicliști puțin cunoscuți publicului larg, cehul Jan Barta și francezul Jean Marc Bideau au evadat, iar cehul a reușit să-și mențină avansul până cu cinci kilometri înainte de sosire când a fost înghițit de pluton.

Echipa lui Kittel, Giant Shimano, a impus un ritm infernal în ultimii kilometri și i-a oferit pe tavă victoria germanului – imbatabil la sprinturile finale, care câștigase și prima etapă terminată la Harrogate.

Favoriții la victoria finală au sosit cu toții în același timp cu câștigătorul etapei, tricoul galben de lider fiind reținut de italianul Vincenzo Nibali, care are un avans de două secunde față de alți 20 de cicliști printre care câștigătorul de anul trecut, britanicul Chris Froome, și cel al Tururilor 2007 și 2009, spaniolul Alberto Contador.

În clasamentul pe puncte, al sprinterilor, conduce slovacul Peter Sagan – purtătorul tricoului verde, care este pe primul loc și în clasamentul tinerilor până în 25 de ani, iar tricoul alb cu buline roșii al celui mai bun cățărător este purtat în continuare de francezul Cyril Lemoine. Pe echipe conduce Team Sky, echipa lui Froome.

Marți, Le Tour intră pe teritoriul Franței cu etapa a patra, Le Touquet Paris Plage – Lille Metropole, 163,5 kilometri de parcurs plat, care poate oferi o nouă victorie la sprintul final lui Marcel Kittel.

Cicliștii vor părăsi Marea Britanie cu amintirea unui public foarte numeros și entuziast, care i-a smuls liderului cursei, italianul Nibali, cunoscut mai degrabă pentru zgârcenia în laude, adjective ca “excepțional, minunat, extraordinar”.