"Puterea financiară nu este cel mai important lucru pentru a câştiga în rugby" (Adrian Lungu, Castres Olympique)

puterea-financiara-nu-este-cel-mai-important-lucru-castiga-rugby-adrian-lungu-castres-olympique.jpg

Adrian Lungu
Adrian Lungu lucrează de peste 20 de ani la Castres Olympique
Image source: 
Adrian LUNGU

Sâmbătă, 1 iunie, se va disputa pe Stade de France, din suburbia de nord a Parisului, finala Campionatului Franţei la rugby, între RC Toulon şi Castres Olympique.

Recent încoronată campioană a Europei, după ce a învins în finală cu 16–15 pe ASM Clermont Auvergne, Toulon este mare favorită, datorită constelației de jucători de clasă din mai multe continente care evoluează sub culorile sale, ceea ce le-a atras denumirea de "Galacticos", întocmai ca Real Madrid la fotbal.

Jucătorii de la Toulon sunt însă preveniți: în semifinala de sâmbăta trecută, Castres a învins cu 25–9 pe Clermont, echipă clasată pe locul întâi în sezonul regulat în TOP14, divizia de elită a rugby-ului francez, acolo unde Castres se situase abia pe poziția a patra. În plus, Clermont este probabil la ora actuală cel mai bogat club din întreaga emisferă nordică.

La Castres evoluează și pilierul român Mihăiță Lazăr, iar din conducerea clubului face parte fostul internațional român, Adrian Lungu. Actualmente, Adrian Lungu (recordman de selecții în echipa României și campion al Franței cu Castres în 1993) răspunde de chestiunile de logistică și intendență. El a acceptat să ofere în exclusivitate un scurt interviu la RFI:

Reporter: Cum a reușit Castres să-i învingă pe multimilionarii de la Clermont?

Adrian Lungu: Sunt păreri diferite: că finala Cupei Heineken a fost foarte intensă și jucătorii de la Clermont nu au putut reproduce același meci, fie capitalul lor de încredere a scăzut tot din aceeași cauză. Alții spun că au luat meciul prea ușor, etc.. Părerea mea este că frumusețea sportului a lovit din nou, ea întărește cuvintele: "Totul este posibil la un meci" și demonstrează că puterea financiară nu este lucrul cel mai important pentru a câștiga.

Rep.: Cum poate Castres să-i învingă în finală pe "Galacticos" de la Toulon?

A.L.: Dacă vorbim de partea tactică, Castres trebuie să reproducă același meci ca împotriva lui Clermont. O grămadă puternică și o apărare ireproșabilă sunt atuurile majore ale echipei noastre. Pe lângă asta, se adaugă munca de strategie făcută de antrenori și mai ales "mici detalii" care fac diferența la sfârșitul meciului, cum ar fi pregătirea mentală.

Rep.: Cum se compară echipa Castres de azi cu cea de acum 20 de ani, care câștiga campionatul Franței?

A.L.: Greu de făcut o comparație. Rugby-ul a evoluat foarte mult cu venirea profesionismului. Condițiile de antrenament, de infrastructură și progresele făcute pe plan fizic, tehnic și tactic sunt în continuă creștere. Ce pot spune este că în 1993 eram doar doi străini în echipă și restul jucătorilor erau din regiune. Ce regăsesc în schimb este unitatea, coeziunea grupului de jucători. Majoritatea sunt ca cei de acum 20 ani, au setea de a câștiga un trofeu și de a se afirma.