Rugby: Finale Anglia, URC, Super Rugby – Semifinale în Franța

leicester_saracens.jpg

Saracens 34 Leicester 27
În sezonul regulat în mciurile dintre cele două finaliste Leicester au câștiagat acasă cu 13 - 12, iar Saracens cu 34 - 27
Sursa imaginii: 
Petru Clej

La sfârșitul săptămânii se desfășoară finala campionatului Angliei între Leicester și Saracens, finala ligii celto-italo-sud africane între Stormers și Bulls, iar la Antipozi finala Super Rugby între Blues și Crusaders. În semifinalele campionatului Franței se vor întâlni Castres cu Toulouse și Montpellier cu Bordeaux.

Finala Gallagher Premiership  se va disputa între cele mai bune echipe ale secolului XXI în Anglia, Leicester Tigers, care au dominat primul deceniu câștigând cinci titluri, și Saracens care l-au dominat pe al doilea, câștigând tot cinci.

Leicester au dominat sezonul regulat, fiind singura echipă din istoria Prmiership care au fost pe primul loc al clasamentului din prima până în ultima rundă, în timp ce Saracens au fost aproape tot timpul pe locul al doilea și ambele echipe au câștigat semifinalele play-off pe teren propriu, Leicester cu Northampton, 27 – 14 și Saracens cu Harlequins 34 - 17.

Cu alte cuvinte o finală logică, între cei doi monștri sacri ai rugby-ului englez. Și totuși... La sfârșitul sezonului 2019 – 2020 cele două echipe terminau pe ultimele locuri ale clasamentului: Leicester pe 11 după o evoluție catastrofală, iar Saracens pe ultimul loc, penalizați cu 105 puncte și retrogradați pentru depășirea repetată a plafonului salarial pentru lotul de jucători. Fără penalizare, Leicester ar fi fost retrogradați pentru prima oară în istoria lor.  

Au trecut doar doi ani de ani atunci și Leicester, sub conducerea cuplului de antrenori Steve Borthwick (fostul căpitan al lui Saracens) și Richard Wigglesworth (recordman de victorii în Premiership – șase, dintre care cinci cu Saracens) a revenit în locul care i se cuvine, prin stilul său tradițional de joc bazat pe înaintare.

Saracens, care au trecut peste un moment dramatic în toamna lui 2020, au revenit rapid în prima ligă, și-au păstrat aproape toate vedetele de rang mondial – Owen Farrell, Maro Itoje, Billy Vunipola, Mako Vunipola, Vincent Koch și Jamie George – și reveniți în prima ligă au demonstrat că încercarea prin care au trecut n-a făcut decât să-i întărească.

Casele de pariuri i-au instalat pe Saracens favoriți la câștigarea titlului chiar de la începutul sezonului și chiar dacă Leicester au terminat sezonul regulat pe primul loc, experiența marilor finale este de partea londonezilor.

În rândul Tigrilor mijlocașul la grămadă Ben Youngs și pilierul Dan Cole sunt supraviețuitori ai finalelor din 2010 (33 – 27 cu Saracens) și a celei din 2013 (ultima lor apariție, 37 – 17 cu Northampton), când a jucat și mijlocașul la deschidere, George Ford.

La Saracens, fundașul Alex Goode, singurul supraviețuitor al finalei pierdute din 2010 este la a opta sa finală, în timp ce mijlocașul la deschidere Owen Farrell (care a marcat 17 puncte în finala din 2011 câștigată de Saracens împotriva lui Leicester cu 22 – 18) este la a șaptea sa finală.

Majoritatea jucătorilor Saracens au la activ titluri de campioni ai Angliei sau ai Europei. În total, în perioada 2010 – 2022, Sarazinii au evoluat de opt ori în finala campionatului Angliei și au deocamdată cinci victorii și de trei ori în semifinale pierdute și de patru ori în finala Cupei Campionilor Europeni unde au obținut trei victorii. Anul acesta ei au ajuns până în semifinala Challenge Cup (competiția europeană numărul 2), unde au fost învinși cu 25 – 16 de Toulon.

Spre deosebire de Leicester, Saracens practică un joc mult mai imaginativ, cu un pachet de înaintași nu doar puternic și agresiv, dar și mobil, cu excelenți mânuitori ai balonului ca frații Vunipola sau flankerul Ben Earl – desemnat jucătorul sezonului în Anglia și cu linii dinapoi extrem de eficiente, conduse de căpitanul Farrell, aflat probabil în cea mai bună formă a carierei sale.       

Finala Gallagher Premiership se desfășoară sâmbătă pe stadionul Twickenham din Londra cu începere de la 17 (ora României).

Sud africanii se infiltrează în Europa

United Rugby Championship (URC) – care reunește pentru prima oară patru echipe din Irlanda, patru din Țara Galilor, Patru din Africa de Sud, două din Scoția și două din Irlanda are în premieră o finală sud-africană, între Bulls din Pretoria și Stormers din Cape Town, după semifinale câștigate la limită în fața campionilor en titre Leinster (27 – 26) și respectiv Ulster (17 – 15).

Finala URC
Două echipe sud-africane debutante în URC vor juca în finala competiției
Sursa imaginii: 
United Rugby Championship

Acest meci prefațează participarea în premieră a trei echipe sud africane (Bulls, Stormers și Sharks) la ediția 2022/2023 a Cupei Campionilor Europeni și a două echipe sud africane (Lions și Cheetahs – prin invitație) la Challenge Cup

Finala URC se joacă sâmbătă pe stadionul DHL din Cape Town de la 19:30.

Declin la Antipozi

Finala Super Rugby se va juca între Blues și Crusaders, ambele francize neo-zeelandeze. La ediția din acest an au participat 12 echipe – cinci din Noua Zeelandă, cinci din Australia, o selecționată a fijienilor – Fijian Drua și una a jucătorilor cu origini Pacifice – Moana Pasifika.

Părăsirea competiției de echipele sud-africane, de Jaguares din Argentina și de Sunwolves din Japonia a redus mult interesul pentru această competiție, iar acum australienii amenință și ei cu retragerea, viabilitatea  financiară a competiției fiind pusă la îndoială.

Finala Blues – Crusaders se joacă sâmbătă de la 10:05 pe Eden Park la Auckland.

Semifinale Top 14 la Nisa

În sfârșit în Franța Top 14 a ajuns la stadiul semifinalelor. În prima dintre ele Castres, clasați pe primul loc în sezonul regulat, joacă cu Stade Toulousain, cea mai titrată echipă din rugby-ul francez. Meciul are loc vineri de la 22:05 pe stadionul Allianz Riviera din Nice.

În a doua semifinală se întâlnesc Montpellier și Bordeaux (unde posibil va evolua și decanul de vârstă al campionatului Franței, pilierul moldovean Vadim Cobîlaș, 39 de ani luna viitoare). Meciul are loc sâmbătă de la 22:05 pe stadionul Allianz Riviera din Nice.  

Vadim Cobîlaș
Vadim Cobîlaș de la Bordeaux este decanul de vârstă al campionatului Franței
Sursa imaginii: 
Vadim Cobîlaș Facebook