Rugby: Leicester - Saracens în finala campionatului Angliei

george_ford_ben_earl_.jpg

George Ford și Ben Earl
George Ford și Ben Earl au fost jucătorii meciului în cele două semifinale
Sursa imaginii: 
Premiership Rugby

Leicester Tigers și Saracens vor disputa finala camionatului Angliei la rugby, Gallagher Premiership. În semifinale Leicester au învins pe Northampton Saints cu 27 - 14, în timp ce Saracens au întercut pe Harlequins cu 34 - 17. 

În prima semifinală, Saracens (promovați la începutul sezonului după retrogradarea în liga a II-a ca urmare a unei penalizări pentru depășirea repetată a plafonului salarial pentru lotul de jucători) au învins pe Harlequins, campionii en titre cu 34 – 17, după un meci de o extraordinară intensitate între aceste două echipe londoneze între care există o rivalitate care uneori debordează în ostilitate.

Oaspeții au început mai bine conduceau cu 12 – 3 în minutul 19, prin eseurile marcate de numărul 8 Alex Dombrandt și de mijlocașul la grămadă Danny Care, cel de-al doilea transformat de mijlocașul la deschidere Marcus Smith, cu Saracens marcând doar trei puncte din penalitatea transformată de căpitanul echipei, mijlocașul la deschidere, Owen Farrell.

Dar Saracens au revenit în atac și au redus diferența prin flankerul Ben Earl, declarat jucătorul sezonului în Anglia, după o acțiune în care a arătat o forță ieșită din comun.

A urmat un moment care s-a dovedit hotărâtor în soarta meciului: talonerul lui Harlequins l-a placat înalt pe Farrell, făcând contact cu capul acestuia și a primit cartonaș galben.

În perioada de 10 minute de superioritate numerică Saracens au marcat 14 puncte – două eseuri, unul prin centrul Nick Tompkins, pe o pasă subtilă a lui Farrell, iar al doilea prin Earl, care a finalizat în colț o acțiune superbă în care gazdele au purtat balonul de pe dreapta spre stânga și înapoi, ambele transformate de Farrell.

Ben Earl
Flankerul lui Saracens, Ben Earl, a marcat un hat-trick de eseuri
Sursa imaginii: 
Premiership Rugby Twitter

Același Farrell, care fără îndoială va fi și căpitanul echipei Angliei în turneul din Australia, a dat apoi o pasă razantă pilierului dreapta Vincent Koch (care va evolua la Wasps din sezonul viitor), care s-a infiltrat ca un adevărat centru prin apărarea adversă și apoi i-a dat o pasă la interior mijlocașului la grămadă Aled Davies venit în susținere și acesta a marcat al patrulea eseu al Sarazinilor, cu transformarea lui Farrell izbind bara. Era minutul 53, scorul era 27 - 12 și se părea că nimic nu mai poate împiedica victoria Saracens.

Dar în minutul 55 a început o secvență de indisciplină care avea să-i lase pe Saracens în inferioritate până la sfârșitul meciului: centrul Elliott Daly, apoi numărul 8 Billy Vunipola și apoi centru Alex Lozowski au încasat câte un cartonaș galben pentru placaj înalt cu contact la cap.

Aceste cartonașe ar putut fi fatale pentru Saracens, dar Harlequins nu au reușit să marcheze decât un singur eseu prin aripa Cadan Murley în perioada când gazdele erau în 13. Nu doar că Harlquins nu au reușit să remonteze handicapul, dar Saracens au mai marcat un eseu, al cincilea, în ultimul minut de joc, prin același Earl – hat trick – după un maul de margine la cinci metri, eseu transformat de Farrell. Scor final Saracens 34 Harlequins 17.

Saracens se califică pentru a opta oară în 13 ani, după ce au disputat 11 semifinale în acești 13 ani, singurele două din care au lipsit fiind în anii în care au fost penalizați cu 105 puncte și cel în care au jucat în liga a doua.

Leicester din nou în finală după nouă ani

În a doua semifinală, Leicester Tigers, clasați pe primul loc după sezonul regulat, au beneficiat de avantajul terenului propriu în fața lui Northampton Saints, pe care-i învinseseră de două ori la scor pe parcursul sezonului și plecau ca favoriți ai hârtiei.

Jasper Wiese
Jasper Wiese de la Leicester Tigers a fost cel mai prolific purtător de balon - 20 de curse în tot meciul
Sursa imaginii: 
Premiership Rugby Twitter

Dar în prima parte a meciului, oaspeții au fost echipa care a dominat și au ratat trei ocazii clare de a marca eseuri și până la urmă scorul a fost egal la pauză: 6 – 6, punctele fiind marcate din câte două lovituri de pedeapsă de cei doi mijlocași la deschidere, George Ford, respectiv Dan Biggar.

După pauză, în superioritate numerică, Northampton și concretizat superioritatea tactică prin fundașul Tommy Freeman, care a marcat un eseu, cu apărarea lui Leicester întinsă la maxim de o facă care a purtat balonul de pe stânga pe dreapta în 22-ul lor: 6 - 11.

O inspirație de moment a lui Ford care a fentat pasa și a penetrat prin centrul apărării advrse marcând un eseu pe care el însuși l-a transformat: 13 – 11.

Northampton și-au continuat însă dominarea și au preluat din nou conducerea, printr-o penalitate de la 15 metri din fața buturilor prin înlocuitorul lui Biggar, James Grayson: 13 – 14.

Același Ford a readus pe Leicester în avantaj, 16 – 14 și imediat talonerul Oisin Heffernan de la Northampton a primit un cartonaș galben pentru un placaj înalt și apoi Ford a ratat prima sa lovitură de pedeapsă, trimițând balonul în bară, dar după o perioadă prelungită de dominare, fundașul Freddie Steward a marcat eseu la colț, iar Ford a ratat transformarea: 21- 14.

Ford s-a revanșat și a marcat un drop-goal care a trecut la câțiva centimetri deasupra barei transversale: 24 – 14 cu trei minute înainte de final și de aici a fost clar că Tigrii se vor califica în finală.

 Mai mult, Ford – jucătorul meciului cu 22 de puncte marcate - a stabilit scorul final printr-o nouă penalitate: Leicester 27 Northampton 14.

Finala va avea loc sâmbătă 18 iunie la ora 15:00 (17:00 în România și Republica Moldova) pe stadionul Twickenham între Leicester Tigers, cea mai bună echipă engleză a primului deceniu al secolului XXI, și Saracens, cea mai bună echipă engleză a celui de-al doilea deceniu al secolului XXI. Este a treia finală de campionat între cele două echipe, Leicester au câștigat în 2010 cu 33 - 27, iar Saracens au câștigat în 2011 cu 22 - 18. 

Finala campionatului Angliei Leicester Tigers - Saracens
Sursa imaginii: 
Premiership Rugby Twitter