Rugby Cupa Campionilor Europeni: Leinster, 40 -17 cu Stade Toulousain în semifinală, pentru a șasea oară finalistă în 13 ani

leinster_stade_tolousain.jpg

Leinster 40 Stade Toulousain 17
Fundașul Hugo Keenan marchează cel de-al patrulea eseu al lui Leinster în semifinala cu Stade Toulousain
Sursa imaginii: 
Leinster Twitter

Leinster a învins pe Stade Toulousain cu 40 - 17 în semifinalele Cupei Campionilor Europeni la rugby și va întâlni în finală învingătoarea celeilalte semifinale dintre Racing 92 Paris și La Rochelle. În Challenge Cup (competiția nr. 2) Lyon a învins cu 20 - 18 pe Wasps și va întâlni în finală pe Toulon, care a învins pe Saracens cu 25 - 16. 

Pe stadionul Aviva din Dublin s-au întâlnit cele mai titrate echipei ale Europei - Leinster cu patru titluri de campioni și Stade Tolousain cu cinci titluri. 

Dar meciul s-a dovedit de la început dezechilibrat cu gazdele care au dominat total, sufocând orice atac al francezilor și dovedind o rapiditate devastatoare la ruck-uri, de unde au lansat atacuri finalizate cu patru eseuri, față de numai două ale francezilor, campionii en titre ai Europei. 

Omul meciului a fost declarat mijlocașul la deschidere și căpitanul lui Leinster, Jonny Sexton, care a marcat 16 puncte din lovituri de picior și a stat la originea a trei din cele patru eseuri ale gazdelor. Sexton, care va împlini 37 de ani peste mai puțin de două luni, va juca peste două săptămâni cea de-a șasea finală europeană a sa cu Leinster în 13 (patru câștigate și una pierdută), alături de pilierul Cian Healy. 

În finală, irlandezii vor juca fie cu Racing 92 Paris (o re-editare a finalei din 2018) și La Rochelle (fnaliștii învinși din 2021). Finala Cupei Campionilor Europeni se va desfășura pe Stade Velodrome la Marsilia pe 28 mai de la 18:45 (ora României). 

În prima semifinală a Challenge Cup Lyon a învins pe teren propriu pe Wasps cu 20 -18. În finală ei vor întâlni pe Toulon care au învins după un meci pasionant pe Saracens cu 25 - 16.

A fost un meci între cele mai două titrate echipe ale Europei din ultimii 10 ani: Toulon (câștigători ai Cupei Campionilor în 2013, 204, 2015) și Saracens (campioni în 2016, 2017, 2019). Finala Challenge Cup se va disputa pe Stade Velodrome pe 27 mai de la 22:00.