Rugby: Statele Unite doresc o extindere a Cupei Mondiale de la 20 la 24 de echipe cu adăugarea unei faze a optimilor de finală, atunci când vor găzdui turneul din 2031.

usa_world_rugby.jpg

Cupa Mondială de Rugby 2031
Statele Unite vor primi organizarea Cupei Mondiale de rugby în 2031 și vor extinderea turneului de la 20 la 24 de echipe
Sursa imaginii: 
USA Rugby/World Rugby

World Rugby a anunțat organizatorii următoarelor cinci Cupe Mondiale, două la bărbați și trei la femei. Statele Unite, care au primit organizarea turneului dinal la bărbați în 2031 doresc mărirea numărului finalistelor de la 20 la 24.  

Statele Unite au primit organizarea RWC 2031 joi, la Dublin, când World Rugby a luat măsura fără precedent de a anunța gazdele pentru următoarele cinci Cupe Mondiale.

Candidatura Angliei de a organiza Cupa Mondială feminină din 2025 a avut succes, Federația Engleză de Rugby plănuind să organizeze meciuri de grupă în întreaga țară și să atragă 82.000 de fani la Twickenham pentru finală. Ar fi cea mai mare prezență la Cupa Mondială din toate timpurile.

Când Anglia a organizat anterior Cupa Mondială feminină, în 2014, toate meciurile din grupă au fost organizate la Surrey Sports Park, iar semifinalele și finala au avut loc la Twickenham Stoop, care are o capacitate de 14.800 de locuri.

World Rugby a acordat Australiei Cupa Mondială masculină din 2027 și Cupa Mondială feminină din 2029, urmând ca Statele Unite să găzduiască competiția masculină în 2031 și cea feminină în 2033.

Planul SUA pentru 2031 este foarte ambițios, cu planuri de a vinde 50.000 de bilete pentru fiecare meci. Cotidianul The Times relatează că americanii vor ca turneul final din 2031 să cuprindă șase grupe de câte patru echipe, extinzând modelul actual, care are 20 de echipe în patru grupe de câte cinci.

Conform planului lor, primele două clasate din fiecare grupă, plus cele mai bune patru echipe de pe locul al treilea, s-ar califica pentru o rundă a optimilor de finală.

La Cupa Mondială cu 20 de echipe, etapele inițiale au un program inegal, o echipă terminând faza grupelor înaintea celorlalte. Cu 24 de echipe, toate echipele ar fi implicată în fiecare rundă.

Organizatorii americani ai Cupei Mondiale consideră că pot comercializa cu succes meciurile suplimentare în fața televiziunilor și agrează ideea de a folosi orașe mari, precum Chicago și San Francisco, pentru fiecare grupă.

Un alt plan propus este acela de a începe turneul în vestul țării, împingându-l apoi în centru, apoi pe coasta de est pentru eliminatorii și finală. În prezent, se pare că New York ar fi destinația preferată pentru finală.

Până în 2031, un turneu cu 24 de echipe este văzut ca o perspectivă viabilă, mai ales dacă se va înființa liga globală cu două niveluri propusă. Aceasta ar consta în două divizii de 12 echipe - astfel încât toate acestea s-ar califica pentru o Cupă Mondială americană.