Rugby Cupa Campionilor Europeni: Toulouse se califică în semifinale prin lovituri de departajare împotriva lui Munster

munster_toulouse.jpg

Munster 24 Toulouse 24
Munster și Toulouse nu au reușit să se departejeze decât prin lovituri de picior așezate
Sursa imaginii: 
Stade Toulousain Facebook

Campionii en titre ai Europei, Stade Tolousain, s-au calificat în semifinale în mod dramatic, 4 – 2 la lovituri de departajare, după 24 – 24 scor după prelungiri cu Munster, la Dublin. A fost doar a doua oară în istoria cupelor eruopene când s-a recurs la un asemenea mod de departajare. 

Un meci de un dramatism rar pe stadionul Aviva din Dublin, colorat în roșu sâmbătă – culorile lui Munster, cu Stade Tolousain scăpând ca prin urechile acului de eliminare.

Gazdele au condus cu 7 – 0, apoi cu 21 – 14, 24 – 14, francezii egalând din penalitate în minutul 75. Tânărul mijlocaș la deschidere Ben Healy a avut ocazia să aducă victoria în ultimele secunde ale timpului regulamentar pentru Munster din lovitură de pedeapsă de la 56 de metri, dar a ratat cu puțin transformarea și meciul a luat sfârșit cu scorul 24 – 24.

Au urmat două perioade de 10 de minute de prelungiri în care cele două echipe au încercat ca doi boxeri epuizați lovitura K.O., dar au ratat-o din drop-goal de trei ori și meciul s-a încheiat pe teren după 100 de minute cu scor egal, 24 – 24. Cum la singurul criteriu de departajare, numărul de eseuri marcate în timpul meciului scorul a fost egal, 3 – 3, s-a recurs pentru doar a doua oară în cupele europene la lovituri de departajare (singura data a fost în 2009 în semifinala Cupei Campionilor între Cardiff și Leicester Tigers).

Departajarea se face prin șase lovituri așezate de fiecare echipă, prin trei jucători prezenți în echipă la sfârșitul meciului, primele trei de pe linia de 22 de metri (centru, punctul de 15 metri dreapta, punctul de 15 metri stânga), următoarele trei de pe linia de 40 de metri din aceleași poziții.

Munster i-a desemnat pe mijlocașul la grămadă Conor Murray, Healy și fundașul Joey Carberry, iar Toulouse pe mijlocașul la grămadă Antoine Dupont (jucătorul numărul 1 al lumii), mijlocașul la deschidere Romain Ntamack și fundașul Thomas Ramos.

La loviturile de pe linia de 22 de metri francezii au transformat toate trei, în timp ce Healy a ratat-o din poziția lateral dreapta. Apoi Murray a ratat din poziție centrală de la 40 de mteri în timp ce Dupont a transformat din aceeași poziție. La scorul de 4 – 2 Healy a ratat din nou de la 40 de metri dreapta și Toulouse a obținut victoria și calificarea în semifinale.

Toulouse va întâlni în semifinală în deplasare pe Leinster care a învins pe Leicester cu 23 - 14. Este într-un fel adevărată finală a competiției, între campionii en titre, cu cinci titluri europene la activ și Leinster, de patru ori campioni. 

În cealaltă semifinală La Rochelle, care a învins cu 31 - 19 pe Montpellier, va juca în deplasare cu învingătoarea ultimului sfert de finală, Racing 92 Paris - Sale Sharks, care se joacă duminică. 

În competiția numărul 2, Challenge Cup, primele două calificate sunt Saracens, care au învins în deplasare cu 44 - 15 pe Gloucester și Wasps, învingători tot în deplasare cu 34 - 30 împotriva lui Edinburgh. 

Saracens vor juca semifinala împotriva învingătorilor din meciul Toulon - London Irish de duminică, în timp ce Wasps vor juca, tot în deplasare împotriva lui Lyon care a învins pe Glasgow Warriors cu 35 - 27.