Rugby: Chris Ashton stabilește un nou record de eseuri marcate în campionatul Angliei – 95

chris_ashton.jpg

Chris Ashton
Chris Ashton a marcat 95 de eseuri în 164 de meciuri jucate în prima ligă a Angliei
Sursa imaginii: 
Daniel NECHITA

Aripa Chris Ashton a marcat trei eseuri pentru Leicester Tigers în meciul cu Bristol Bears și a devenit deținătorul recordului de eseuri marcate în prima ligă a Angliei. În vârstă de 35 de ani, Ashton a marcat eseurile pentru șase cluburi sub culorile cărora a evoluat în cariera sa de 15 ani.

Sâmbătă i-au trebuit lui Ashton doar 27 de minute ca să marcheze un hat-trick și să se desprindă singur în fruntea clasamentului marcatorilor din Gallagher Premiership, înaintea lui Tom Varndell cu 92, cu care era la egalitate înaintea meciului cu Bristol.

Performanța este cu atât mai remarcabilă cu cât Ashton nu avea până în urmă cu trei luni un club. Dar antrenorii Steve Borthwick și Richard Wigglesworth – foști colegi de echipă la Saracens (club pentru care a marcat majoritatea eseurilor – 47 între 2012 și 2017 – și care a câștigat trei titluri de campion al Angliei și unul de campion al Europei) au avut încredere în el și l-au chemat la Leicester Tigers, liderii actuali ai campionatului Angliei și calificați în sferturile de finală ale Cupei Campionilor.

Ashton a evoluat în 164 de meciuri în prima ligă a Angliei ceea ce înseamnă că a marcat în medie 0,58 eseuri pe partidă, o cifră remarcabilă. Nu este însă sigurul record pe care-l deține: el a marcat 40 de eseuri în 67 de meciuri în Cupa Campionilor Europeni și 24 de eseuri în 23 de meciuri pentru Toulon în sezonul 2017/2018 în Top 14, prima ligă a Franței.

În Top 14 recordul de eseuri marcate este deținut de Vincent Clerc (Toulouse și Toulon) cu 101, dar în prima ligă a Franței sunt 14 echipe față de 12 (13 din acest sezon) în Anglia, deci numărul de meciuri jucate este mai mare.

El a debutat la 20 de ani la Northampton Saints, venind din rugby league – jocul în 13, și a jucat de 44 de ori sub culorile echipei Angliei pentru care a marcat 20 de eseuri. În total, Ashton a marcat 233 de eseuri în cele 335 de meciuri jucate în toate competițiile – o medie de 0,7 eseuri pe meci.

Ashton, care a jucat și pe post de fundaș, este renumit nu doar pentru viteza sa, aleargă 100 de metri sub 11 secunde, dar și pentru rolul său de sprijin al purtătorului de balon ceea ce explică prolificitatea sa de marcator. El nu este o aripă tradițională care stă lipită de tușă ci urmărește progresiunea balonului pe lățimea terenului și nu ezită să poarte balonul în contact.

El a fost lăudat, dar și criticat pentru celebrul său plonjon “rândunică” la marcarea unor eseuri, dar și pentru apărarea sa, unii comentatori remarcând că presupusa sa deficiență la capitolul placaje l-a privat de o carieră internațională mai bogată.

Ajuns la 35 de ani, Ashton are acum șansa să câștige cu Leicester eventul Campionatul Angliei – Cupa Campionilor Europeni în același sezon, ceea ce nu a reușit cu Saracens, celălalt mare club sub culorile căruia a evoluat. În clasamentul marcatorilor Gallagher Prmiership Ashton este urmat de mjlocașul la grămadă al lui Harlequins, Danny Care, cu 79 de eseuri, dar care are aceeași vârstă ca și acesta, 35 de ani.