Cupa Africii 2022 în câteva cifre

cupa_africii.png

Echipa națională a Algeriei după victoria contra Senegalului din finala Cupei Africii 2019
Sursa imaginii: 
AFP - GIUSEPPE CACACE via rfi.fr

RFI prezintă turneul final al Cupei Africii CAN 2022 la fotbal, care a început duminică, în Camerun, în câteva cifre:

0. Este numărul de cupe câștigate de Senegal. Echipa Leilor din Teranga, învinsă în finala din 2019 împotriva Algeriei, nu a câștigat niciodată competiția. Conduși de mai mulți jucători de clasă mondială, inclusiv Sadio Mané, Édouard Mendy sau Kalidou Koulibaly, senegalezii au început bine, învingând cu 1-0 Zimbabwe în primul lor meci de la această ediție, care s-a jucat luni.

6. Numărul de stadioane care găzduiesc meciurile acestei ediții Stadionul Koouégong din Bafoussam va găzdui meciurile din Grupa B, stadionul Limbé va găzdui majoritatea meciurilor din Grupa F, cel din Roumdé Adjia de Garoua din Grupa D și cel din Japoma din apropiere de Douala va găzdui majoritatea meciurilor din Grupa E. Grupele A și C își vor juca meciurile pe stadioanele Olembe și Ahmadou Ahidjo de pe Yaoundé.

8. Atâția ani a trebuit Camerun să aștepte pentru a putea organiza în cele din urmă acestă mare competiție. În 2014 i s-a acordat organizarea ediției din 2019, care i-a fost ulterior retrasă, în special pentru problemele de infrastructură și securitate, și atribuită Egiptului. Camerun a ”moștenit” de fapt ediția din 2021, care a fost amânată până în 2022 din cauza pandemiei Covid-19. Ediția din 2022 este a doua organizată de această țară, după cea din 1972.

14. Este numărul de echipe care au câștigat Cupa Africii cel puțin o dată. Cu șapte victorii consecutive, Egipt este clar în fruntea clasamentului, urmat de Camerun cu cele cinci victorii finale și Ghana, care are patru.

15. Prin participarea la ediția 2022, Tunisia va lua parte la cel de al 15-lea turneu final consecutiv, un record pentru o țară africană.

22. Egiptul nu deține doar recordul de trofee. Cu 22 participari în faza finală la Cupa Africii, este echipa care a participat de cele mai multe ori la această competiție.

24. Pentru a doua ediție consecutivă, 24 de echipe împărțite în șase grupe vor juca în 2022. Primele două echipe din fiecare grupă se califică apoi pentru optimi, la fel ca primele patru ocupante ale locurilor trei din grupe.

28. Premieră în competiție, fiecare echipă poate selecta până la 28 de jucători. În urma pandemiei, antrenorii au fost nevoiți să-și extindă lista de jucători, astfel încât să se poată pregăti pentru orice eventualitate în cazul în care jucătorii sunt contaminați și forțați să se izoleze.

60 000. Este capacitatea celei mai mari arene a competiției. Stadionul Olembe din Youndé va găzdui meciurile naționalei Camerun. A găzduit ceremonia de deschidere și va găzdui o semifinală și finala din 6 februarie.

60. Este procentul de spectatori care pot participa la meciurile de pe stadioane în funcție de capacitatea lor. Confederația Africană de Fotbal a decis să limiteze numărul de spectatori pentru a evita orice risc de contaminare Covid-19. Cu toate acestea, meciurile din Camerun au primit un tratament special: stadioanel se vor putea umple până la 80% din capacitate.

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de rfi.fr