[LIVE] Nole – Australia: Game, Set, Match!

novak_djokovic.jpg

Novak Djokovic (aici la Madrid, în decembrie 2021), nevaccinat anti-Covid, a primit o derogare pentru a putea participa la Australian Open 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Bernat Armangue

Instanța a decis în favoarea sârbului și a desființat decizia de anulare a vizei acestuia. Procesul teninsmanului sârb a început la ora 01:00, ora României.  Ordinul de expulzare a lui Novak Djokovic a fost prelungit până la ora 20:00. 

Update: Judecătorul Anthony Kelly a decis în favoarea lui Novak Djokovic în procesul privind anularea vizei acordate liderului modnial din circuitul ATP, transmite Reuters.

Astfel, judecătorul a desființat decizia de anulare a vizei lui Novak Djokovic și a obligat guvernul la plata cheltuielilor de judecată Kelly a dispus ca Djokovic să fie eliberat din detenție în cel mult 30 de minute și să primească pașaportul și efectele personale eliberate.

Update: Ordinul de expulzare a lui Novak Djokovic a fost prelungit până la ora 20:00, ora Austaliei la solicitarea avocatului care reprezintă Ministerul Australian al Afacerilor Interne.

Update: În timpul audierilor suporterii tenismanului s-au adunat să îl susțină în fața hotelului în care acesta este carantinat. Oameni spun că Djokovic a fost luat în colimator pe nedrept de autoritățile australiene și că ar trebui să primească acordul de a participa la Australian Open.

Update: Avocatul lui Novak Djokovic tocmai și-a încheiat pledoaria, spunând că dacă va câștiga- „nu ar exista niciun motiv pentru care clientul său ar fi reţinut”. Avocaţii liderului mondial mai susţin că Djokovic nu a fost informat din timp că viza îi este anulată şi că, în conformitate cu legea migraţiei, ar fi trebuit să ştie acest lucru, pentru a se putea apăra. Nicholas Wood spune că dovezile medicale pentru scutirea lui Novak Djokovic au fost trimise înainte de a zbura în Australia pentru Australian Open. El spune că "în mod evident nu este cazul că a încălcat regulile de biosecuritate şi "orice concluzie contrară este eronată". "Domnul Djokovic a furnizat dovezi, atât înainte de îmbarcare, cât şi după sosirea la Tullamarine", a spus Wood.

Update: Judecătorul Anthony Kelly a fost de acord cu avocaţii lui Djokovic şi a spus că sârbul a primit scutire medicală de la două entităţi medicale diferite din Australia: "Ce putea să facă mai mult acest om ?".

Update: Avocatul lui Djokovic, Nicholas Woods, l-a acuzat pe delegatul guvernului australian de "o lipsă totală de probe" atunci când li s-a cerut să explice de ce există motive pentru anularea vizei. Woods a spus că descrierea că "toate şi numai" dovezile anterioare expuse au stat la baza deciziei înseamnă că orice problemă din probele anterioare poate invalida decizia finală, scrie News.ro.

Wood spune că, în conformitate cu cerinţele privind cererea de viză, Djokovic a făcut o declaraţie de scutire medicală de la vaccinare, aşa cum i se cerea şi nu era obligat să furnizeze dovezile pentru acea scutire medicală. El a spus că este evident fals să se sugereze că sunt necesare dovezi medicale, dar a menţionat că Djokovic a furnizat în cele din urmă acele dovezi.

Ce se întâmplă dacă Djokovic câștigă apelul

Nu există nicio garanție că va putea juca la Australian Open. Ministrul imigrației are în continuare dreptul de a anula din nou viza, deși, dacă acest lucru s-ar întâmpla, Australia riscă să dobândească o imagine și mai proastă decât o are deja după bâlbele din acest caz.

Australia cere ca toți vizitatorii străini să fie vaccinați cu două doze sau să efectueze 14 zile de carantină. Mulți australieni au fost revoltați când au aflat, pe 4 ianuarie, că un superstar al tenisului a fost aparent lăsat să intre direct în țară, deși nu a prezentat vreo dovadă a vaccinării. Ar fi avut, în schimb, o scutire medicală.

Temându-se de consecințele politice, premierul Scott Morrison l-a avertizat pe Djokovic că va fi trimis acasă dacă nu reușește să prezinte o dovadă medicală adecvată, deși inițial spunea că va lăsa decizia la latitudinea statului Victoria, unde se desfășoară turneul.

Djokovic a aterizat miercurea trecută în Australia, aproape de miezul nopții, pe aeroportul din Melbourne. A fost evaluat și i s-a respins intrarea în țară. După opt ore petrecute pe aeroport, viza sa a fost anulată, iar sportivul a fost dus în centrul special rezervat imigranților.

A urmat o dispută haotică, pe mai multe planuri, urmărită la nivel planetar. Acum decizia îi aparține judecătorului.

Context

Novak Djokovic (căruia i-a fost anulată viza - sârbul nu este vaccinat anti-Covid) va afla luni dacă va rămâne în Australia pentru a participa la Australian Open. Procesul în care este judecată speța sârbului a

În concluziile de 13 pagini făcute publice duminică, înainte de audiere, avocaţii guvernului australian evidenţiază faptul că jucătorul sârb "nu este vaccinat" şi au subliniat că niciun moment nu i s-a garantat viza de intrare în Australia.

În schimb, avocaţii liderul mondial susţin că acesta a obţinut o scutire de la vaccinarea obligatorie pentru a intra în Australia pe motivul unui test Covid-19 pozitiv pe 16 decembrie în Serbia (după o primă contaminare în iunie 2020). Dar, conform formularelor de scutire de la vaccinare ale autorităţilor federale australiene, o infecţie anterioară cu Covid-19 nu este un motiv valid pentru a nu fi vaccinat.

Djokovic a participat, de asemenea, la mai multe evenimente publice în zilele următoare, fără a purta mască. Persoanele nevaccinate sunt mai predispuse să îi infecteze pe alţii şi, prin urmare, să crească volumul de muncă al sistemelor de sănătate, reamintesc avocaţii guvernului australian, citați de News.ro.