Algeria: Antrenorul naționalei de fotbal mai popular decât președintele

algeria.png

Djamel Belmadi, antrenorul echipei naționale de fotbal a Algeriei
Sursa imaginii: 
© Studio graphique FMM via France24

De când a preluat conducerea echipei naționale a Algeriei în septembrie 2018, Djamel Belmadi a reușit să câștige cu ”fenecii” Cupa Africii în 2019 și a stabilit un nou record pentru o echipă națională africană: o serie impresionantă de 33 de victorii fără înfrângere. Un palmares de bun augur pentru meciul inaugural împotriva echipei din Sierra Leone de la turneul final al Cupei Africii CAN-2022 care începe în 11 ianuarie, în Camerun, scrie site-ul France24.

Când Djamel Belmadi a preluat frâiele în septembrie 2018, Algeria era printre ultimele țări africane la fotbal. După momentul de glorie din optimile de la Cupa Mondială din 2014, fenecii au avut șase antrenori în cinci ani și au ratat totul la Cupa Africii 2017, cu eliminare în prima rundă.

Ordine și disciplină

Djamel Belmadi avea să restabilească ordinea: "El a schimbat pur și simplu starea de spirit. Au existat o mulțime de probleme pânăs să vină el. A renunțat la jucătorii care se considerau de neînlocuit și a adus jucători pe care nimeni nu paria", explică Mehdi Dahak, redactor-șef la DZfoot, un site algerian specializat în știri din fotbal, partener France 24. ”Djamel Benlamri a devenit cu siguranță o piesă de bază. Youcef Belaïli a avut unele incidente în cariera sa, dar el este acum atacantul echipei. Riyadh Mahrez poate înscrie în orice moment, dar Belaïli este motorul", explică el.

Djamel Belmadi, fost jucător la echipele PSG și Olympique Marseille, își dezvăluie principiile: rigoare, sinceritate și disciplină. El a cerut jucătorilor să își ia un angajament serios, așa cum a făcut și el la rândul său, la începutul anilor 2000.

"Ca jucător, a făcut o alegere foarte grea optând pentru Algeria. La acea vreme, puțini jucători franco-algerieni au ales să vină la națională. Relațiile dintre Confederația Africană de Fotbal (CAF), cluburi, jucători și naționale erau mult mai urâte decât acum. El a fost unul dintre puținii jucători care s-au "sacrificat" în numele echipei", își amintește Mehdi Dahak. "Astăzi, în calitate de antrenor, el cere de la jucătorii săi același lucru. Nu există alegeri pe jumătate. De aceea, atunci când Andy Delort a cerut să fie scutit la Cupa Africii, nu i-a mers.”

Djamel Belmadi s-a impus într-adevăr când Andy Delort i-a spus că vrea să lase deoparte naționala timp de un an pentru a se dedica noului său club.

Prototipul jucătorului magrebian

Originar din Champigny-sur-Marne, în regiunea Paris, Djamel Belmadi a fost instruit la echipa PSG înainte de a se alătura celor de la OM timp de mai mulți ani. “Era prototipul jucătorului magrebian. Un adevărat jucător", spune Mehdi Dahak.

Devenit antrenor, Djamel Belmadi s-a pregătit bine în Qatar. El a antrenat mai întâi echipa Al-Duhail și apoi naționala, în 2014. "Este foarte de treabă cu jucătorii săi în afara terenului, dar odată ajunși pe teren, nu mai e loc de prietenii", afirmă Mehdi Dahak.

"Este profesionist și exigent. Nu-i scapă nimic. Întrebările trebuie să fie precise, altfel nu-i convine", spune directorul publicației DZfoot.

 

Mai popular decât președintele

Trebuie să recunoaștem că metodele sale de lucru funcționează. Sub conducerea sa, echipa națională a Algeriei s-a calificat la Cupa Africii în Egipt și a câștigat competiția pentru a doua oară în istoria sa, la 29 ani după titlul din 1990. În finală, întâmplare sau destin, au învins echipa din Senegal antrenată de prietenul său din copilărie, Aliou Kissé - cei doi au crescut împreună în Champigny-sur-Marne.

De atunci, Algeria își continuă drumul. S-a calificat la Cupa Mondială din 2022 din Qatar, "Adevărata țintă al lui Djamel Belmadi", subliniază Mehdi Dahak. A fost de neînvins 33 meciuri, până la competiția din Camerun.

"Totul iese cum vrea el, așa că nu putem să ne împotrivim lui. Astăzi, în Algeria, el este chiar mai popular decât președintele Republicii", admite directorul publicației DZfoot.

Trebuie precizat că antrenorul algerian a sprijinit Hirak, mișcarea algeriană de protest care cere schimbarea regimului.

La ce să ne așteptăm la Cupa Africii? "Ne mișcăm incredibil, dar poate fi o sabie cu două tăișuri. Așteptăm turneul cu mari emoții", notează Mehdi Dahak. "În Camerun, cel mai mare dușman al echipei este probabil ea însăși. Este greu să fii favorit.”

 

Traducere de Elena Neguș după articolul publicat de France 24