World Rugby aprobă transferarea jucătorilor la o altă națională după trei ani pe criteriul originii

world_rugby.jpg

World Rugby
World Rugby a adoptat un set de reguli opționale pentru reducere riscului transmisiei Covid-19
Sursa imaginii: 
World Rugby

World Rugby a aprobat o modificare a regulamentului care guvernează reprezentarea în echipa naționale, care va permite acum unui jucător internațional să se transfere la o altă națională după trei ani de pauză. Criteriul este originea jucătorului și legătura sa cu țara pentru care dorește să joace.

Consiliul World Rugby a aprobat o modificare a regulamentului care va permite acum unui jucător internațional să se transfere să evolueze sub culorile altei țări, dacă poate demonstra o legătură strânsă și credibilă cu acea țară prin dreptul de naștere.

De la 1 ianuarie 2022, pentru a se transfera de la o națională la alta conform Regulamentului 8 revizuit (eligibilitate), un jucător va trebui să îndeplinească următoarele criterii:

• Jucătorul trebuie să renunțe la rugby internațional timp de 36 de luni

• Jucătorul trebuie fie să fie născut în țara în care dorește să se transfere, fie să aibă un părinte sau un bunic născut în acea țară

• Conform criteriilor revizuite ale Regulamentului 8, un jucător poate schimba o singură dată naționala și fiecare caz va fi supus aprobării de către Comitetul pentru Regulamentele Mondiale de Rugby pentru a păstra integritatea

După 1 ianuarie 2022, orice jucător care îndeplinește criteriile de mai sus poate solicita imediat un transfer.

De asemenea, toți jucătorii vor fi acum “capturați” de o țară la vârsta de 18 ani pentru a simplifica regulamentul și pentru a îmbunătăți înțelegerea și conformitatea sindicatului.

Președintele World Rugby, Sir Bill Beaumont, a declarat: “Aprobarea acestei schimbări de regulament emblematică este punctul culminant al modelării și consultării detaliate și pe scară largă în cadrul jocului. Ne-am ascultat membrii și jucătorii și am căutat să actualizăm regulamentul, recunoscând mediul modern de rugby profesionist, fără a compromite integritatea jocului internațional.

Avantaj Fiji, Samoa, Tonga

Internaționalul moldovean Andrei Mahu, care evoluează în prima ligă a Franței la Perpignan, a primit deja invitații să joace pentru România și Rusia, dar acceptat deja oferta Federației Române de Rugby de a evolua pentru Stejari fiind eligibil de anul viitor.

Andrei Mahu
Andrei Mahu a fost deja contactat de Federația Română de Rugby ca să joace pentru Stejari
Sursa imaginii: 
Andrei Mahu

Chiar mi-ar face plăcere să reprezint România că până la urma sunt român și asta e o , ‘naturalizare’ firească ceea trebuia demult să se întâmple”  a declarat la RFI Andrei Mahu.

Măsura va favoriza în special Fiji, Tonga și Samoa, țări de unde provin numeroși internaționali care joacă sau au jucat pentru Noua Zeelandă, Australia, Anglia, Franța, Japonia, Italia sau Statele Unite.

Printre ei fostul internațional neo-zeelandez Charles Piutau (Tonga), fostul internațional englez Nathan Hughes (Fiji), fostul internațional australian Israel Folau (Tonga) sau actualul internațional neo-zeelandez Ardie Savea (Samoa), care și-a exprimat dorința de a evolua acum sau pe viitor pentru țările de origine ale lor, ale părinților sau bunicilor lor.