Ceferin: UEFA nu mai vrea un Campionat European găzduit de mai multe țări

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin​, a declarat că nu va mai susţine ideea unui Campionat European disputat în mai multe ţări, la fel ca Euro 2020, fiindcă este nerentabil și inechitabil.

Conducătorul fotbalului european condideră că este nedrept că unele echipe şi suporterii lor au străbătut mii de kilometri între meciuri la Euro 2020.

Amintim, turneul final din vara acestui an s-a desfăşurat în 11 oraşe din 11 ţări, printre care Bucureştiul. Duminică va avea loc finala Anglia – Italia, pe stadionul londonez Wembley, care a găzduit şi semifinalele.

"Dacă îmi cereţi părerea, eu nu voi mai susţine acest format. Cred că este prea dificil. Într-un fel, nu este corect că unele echipe trebuie să călătorească mai mult de 10.000 de kilometri, iar altele doar 1.000 de kilometri. Nu este corect pentru fani, care trebuie să fie într-o zi la Roma şi zilele următoare la Baku, care este la patru ore şi jumătate de zbor. Este un format care a fost decis înainte de venirea mea (la conducerea UEFA - n. r.) şi eu îl respect. Este o idee interesantă, însă este greu de pus în practică şi nu cred că o vom face din nou", a spus Ceferin pentru BBC.

Totuși, slovenul a estimat că Euro 2020, primul turneu final continental după alegerea sa în fruntea UEFA, este "cel mai interesant".

"A fost un Campionat European special, asta e sigur. Îmi voi aminti de el pentru începutul normalităţii şi revenirea fanilor. Nu am văzut niciodată un Campionat European atât de dramatic ca acesta, cu meciuri mari şi rezultate surprinzătoare", a spus Ceferin.

"Protocoalele noastre sanitare sunt extrem de riguroase, şi toată lumea este testată, chiar şi cei care au fost vaccinaţi. Eu am fost testat de 76 de ori", a adăugat șeful UEFA.

Mai trebuie spus că următoarea ediţie a Campionatului European va avea loc în 2024 în Germania, meciurile fiind găzduite de zece oraşe.